Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Заповедта за задължително носене на маски е отменена

| обновено на 31.03.20 в 14:20
Снимка: БТА

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че отменя заповедта си от вчера, с която задължително се носят предпазни маски на открити и закрити публични места.

„Искам да ви уведомя, че току що подписах заповед, с която отменям точка 9 от моята заповед до постигане на консенсус в нашето общество“, каза той на брифинг в Министерски съвет.

„Вместо това българската държава ще закупи един милион предпазни маски, които ще ги раздадем чрез министерството на труда и социалната политика, неговите регионални служби на хората, които са социално слаби и които нямат възможност да си закупят такива маски“, посочи Ананиев. И уточни, че ще бъдат поръчани маски от типа FFP2 или FFP3, които са най-добрата защита за гражданите.

Маските, които държавата ще закупи, ще бъдат със сертификат. Имаме договорени 2 млн. маски от Китай - едните с обикновени, а другите - с повишена защита. До една седмица очакваме тези маски да дойдат на нашата територия, обясни той.

Ако се наложи отново да се издаде заповед за задължително носене на маски, ще бъде намалена намален големият размер на глобата от 5000 лева за неспазването й, увери Ананиев. 

Министърът посочи, че правителството силно подкрепя носенето на предпазни маски, като още едно средство за предотвратяване на разпространението на вируса, но мотивира отмяната на заповедта с това, че няма пълно обществено съгласие в българското общество.

„Използването на маските дава възможност за отдалечаване от онези по-тежки мерки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население“, каза министърът.

„Защо смятаме, че тази мярка беше необходима. Знаете, че в нашето общество – най-вече между медицинския персонал се води дебат кой трябва да носи тази маска. Едни казват, че тя е абсолютно безсмислена, други – че трябва да се носи от хората, които са заболели, за да не пренасят на останалите заболяването, а здравите хора не трябвало да носят такива маски. Това би било вярно, ако ние знаехме, кои са болни“, каза Ананиев.

„Между нас се движат хиляди хора, може би, които са носители на коронавируса, но не са изследвани и затова не е доказано наличието на този коронавирус. Затова решихме, че е хубаво всички да носят маски, защото не знаем откъде ще дойде заразата“, добави министърът.

Ананиев увери, че всички мерки, които се предприемат от щаба, правителството, и се реализират със заповеди на министъра на здравеопазването са насочени само и единствено към защита на здравето на българските граждани и ограничаване на разпространението на коронавируса в България.

Кирил Ананиев

Министър Ананиев отново препоръча да не се събират повече от двама души на едно място,

да се спазва дистанция в градския транспорт, а където е възможно  - хората да работят от своите домове.

"Нарочно е избран интервал от време, в което да могат те да са с приоритет да пазаруват. Тези хора, които са на работа, както и аз, например, съм над 60 години, и не мога да отида да си напазарувам, ще отида в друго време, но ще погледна дали има голямо струпване, дали е моментът да вляза", коментира министърът.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от