Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 200 млн. лева дефицит ще бъде регистриран през март, прогнозира МФ

Снимка: БГНЕС

Над 200 милиона лева дефицит ще бъде регистриран през месец март заради извънредната ситуация с Covid-19, прогнозират от Министерството на финансите. Оценките за третия месец на годината са предварителни. 

Заради извънредните мерки, които позволиха на бизнеса да плати корпоративния си данък за миналата година до края на юни и да промени изчисляването на авансовите си вноски, данъчните постъпления в хазната намаляват.

Към края на февруари във фискалния резерв има над 10 милиарда лева, сочат още данните на финансовото министерство. 

В съобщение от Министерството на финансите обясняват:

„В условията на безпрецедентна и динамично променяща се ситуация и усилията за борба с разпространението на Covid-19 в целия свят, България предприе извънредни и неотложни мерки в редица направления, включително създаване на необходимите условия за ефективно функциониране на двата най-важни сектора при настоящата извънредна ситуация – здравеопазването и службите за сигурност.

Набелязаха се и редица мерки в подкрепа за бизнеса и заетите, за да може да продължи икономиката да работи. Предвид обстоятелството, че въвеждането на извънредно положение в страната се случи преди броени дни, проявлението на фискалните ефекти е съпроводено с времеви лаг и се очаква да се отрази в данните за изпълнението на параметрите по консолидираната фискална програма (КФП) през следващите месеци.

Данните към март 2020 г. все още не са повлияни от ефектите както в приходите, които ще се проявят в следващите месеци вследствие променената икономическа среда в България и света, така и от ефектите в разходите, свързани с насочването на допълнителен ресурс за изпълнение на набелязаните извънредни мерки, с изключение на най-незабавните от тях“.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от