Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Регистрирани са 31 600 безработни от обявяването на извънредното положение

Изплащането на пенсиите започва от 7 април

| обновено на 02.04.20 в 13:22
Снимка: архив

Регистрираните като безработни от обявяването на извънредното положение до днес е 31 600 души, показват данните на социалното министерство. Пикът е бил, когато за един ден близо 4780 души са останали без работа.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева очерта обхвата на засегнатите сектори:

„Най-големите са хотелиерство, ресторантьорство, туризъм, търговията на дребно. Все пак ръстът на безработицата“.

„Все пак ръстът на безработицата не трябва да ви плаши в такава степен, защото ние имаме преждевременно прекратен на практика зимен сезон. Има сектори, в които в момента има нарастващо търсене на работа – в онлайн търговията, на складовите площи, логистика, доставки, хранителен сектор“, добави тя.

Правителството е поискало актуализация на бюджета, за да бъде посрещнат увеличаващият се брой искания за помощи, каза на брифинг в Министерския съвет министърът Сачева. Тя съобщи за нарастващ брой на исканията за социални услуги, предоставяни от министерството, но уточни, че е рано още да се правят генерални заключения.

Изплащането на пенсиите ще започне до 7 април включително и след Великден до 23 април. Сачева призова хората, които ползват услугите на "Български пощи" в дните от 7 до 23 април, да го направят след 12 часа, за да може пенсионерите да си получат преди това пенсиите. 

Хората над 68 години ще получат пенсиите си вкъщи. Пенсия може да бъде получена и от упълномощено лице с еднократно изрично пълномощно.

45 млн. лева са насочени към общините за патронажна грижа, каза още министърката и добави, че ще бъдат направени индивидуални хранителни пакети, които да бъдат предоставени на нуждаещите се. 

59 са заявленията до момента по програмата "60/40". Очакваме до края на тази седмица Европейската комисия (ЕК) да даде разрешения да започнем да извършваме плащания по програмата на получилите одобрение заявления, каза още Деница Сачева и призна, че е трудно да се прогнозира каква част от фирмите ще се възползват от мярката. Обхватът на мярката е по отношение на компании с общо около 300 000 служители, каза още министърката и уточни, че мярката е за 3 месеца, но няма да бъде единствената, като правителството ще положи и други. 

Тя съобщи, че общият брой на всички болнични листи към днешна дата е 176 086.

Издадените болнични за карантина са 5282, а тези с указания за коронавирус - 2702.

От началото на тази седмица до днес (тоест само за три дни) - болничните, издавани на ден, са от 680 до 700. 

По отношение на личните асистенти – има заявления за оценка на потребностите в размер на 32 389 души, издадените направления към момента са 31 365, а действащите договори към момента са 24 133. 

По отношение на социалните помощи нарастването все още е малко – само с 2000 души, но подпомагаме по Закона за семейните помощи 410 685 души. Месечни помощи за деца до завършване на средното образование се дават на 344 801, като общия размер на сумите на месец за това са между 43 и 45 милиона лева.

Към момента 23 000 души получават социални помощи в страната. 

„Готвим се за най-лошото, но все пак очакваме най-доброто“, допълни Сачева. 

Тя призова хората да използват по-активно електронните услуги на администрацията, като посочи, че в момента издаването на електронен подпис е безплатно. 

Според Сачева засега не се обсъжда отпускането на безвъзмездна помощ на тези, които са в неплатен отпуск. Тя препоръча да бъдат използвани другите мерки, предложени от правителството - като например безлихвените заеми до 1500 лв. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от