Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местят държавните зрелостни изпити в XII клас на 30 май и на 1 юни

Този вариант е възможен, ако удължат извънредното положение до 13 май

Снимка: БГНЕС
Ако се удължи извънредното положение в страната до 13 май, най-вероятно държавните зрелостни изпити в XII клас, които бяха планирани за 20 май и 22 май, ще се състоят на 30 май и на 1 юни. Това съобщи на пресконференция в Министерския съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Първият задължителен държавен зрелостен изпит в XII клас по български език и литература трябваше да се състои на 20 май, вторият задължителен държавен изпит по предмет по избор на зрелостниците беше планиран за 22 май. Според графика на учебната 2019/2020 година учениците в XII клас трябваше да учат до 14 май.

Вероятно със седем-осем дни ще се забави издаването на дипломите на завършилите  XII клас, каза министър Вълчев. Той съобщи, че е разговарял с българските университети за кандидатстудентските кампании за първокурсниците и поддържа връзка с министрите на образованието от ЕС. По думите на министъра единственият сценарий, по който ще говорим днес, е този, по който се възстановява учебният процес на 13 май.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна