Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правото на отпуск в извънредно положение

Работодателите могат да дават половината от платения годишен отпуск и на части

Няма ограничения за продължителността на неплатения отпуск, 30 дни от него се зачитат за стаж

| обновено на 03.04.20 в 13:58
Снимка: БГНЕС

Половината от платения годишен отпуск, който работодателите имат право да предоставят едностранно на работниците си по време на извънредното положение, може да се дава и на части, а не само наведнъж. Неплатен отпуск може да се ползва, само ако работниците пожелаят. Това коментираха синдикални експерти във връзка с действията на фирмите за запазване на заетостта. 

Работодателите пускат работниците в отпуск или заради ограниченията за работа в извънредното положение, или заради драстичното намаляване на обема на производството. Заради спрените учебни занятия част от работещите са принудени да ползват отпуск, за да гледат децата си, които не посещават детска градина или училище.

"Работодателят може да си позволи за времето на извънредното положение да дава по два дни всяка седмица от платения годишен отпуск, така че да отговори на своите нужди и на нуждите на работника и служителя. Може да го даде изцяло, т.е. да пусне работника и служителя 10 работни дни в платен годишен отпуск. Не може да му дава обаче повече от половината от дължимия му се платен годишен отпуск. Ако работникът и служителят е от категорията работници и служители, които имат право по Наредбата за работното време, почивките и отпуските на удължен платен годишен отпуск, който е в завишени размери - например 42 работни дни за учителите, то тогава работодателят може да даде половината от тези 42 работни дни за времето на извънредното положение", обясни пред "Хоризонт" Величка Микова, национален секретар на КНСБ и специалист по трудово право.

За предстоящия си платен отпуск работещият трябва да има индивидуална заповед. Освен това този отпуск не може да се предоставя със задна дата

"Заповедта е индивидуална за всеки работник и служител, защото правото на отпуск е индивидуално право на работника и служителя. На всеки работник и служител, ако по различно време му се предоставя по 2, по 3 дни платен годишен отпуск, индивидуално, в индивидуална заповед му се определя кои са тези работни дни, в които той ще е отпуск. Ако обаче работодателят реши генерално, общо да разпусне цялото предприятие, той може в своя заповед, без изрично да упоменава поименно, да запише в заповедта - предоставя платен годишен отпуск на всички работници и служители от отдел X на дадено предприятие", допълни Величка Микова.

Неплатеният отпуск и по време на извънредното положение може да се ползва само със съгласието на работника и служителя, ако е подал молба за това. Когато със заповед на работодателя работникът е в платен или неплатен годишен отпуск, не трябва да се извършва служебна дейност.

 "И това е необходимо да се знае от всеки, защото, ако по време на платен годишен отпуск лицето извършва някаква работа, която е за предприятието, а се случи някакъв инцидент, някаква злополука, то тогава лицето не може да защити своите права така, както би било, ако е в действащи трудови отношения", изтъкна експертът. 

Важно уточнение при неплатения отпуск е, че няма ограничение в продължителността му, но по силата на Кодекса на труда 30 работни дни от него се зачитат за трудов и осигурителен стаж, отбеляза Микова.

"Тоест, през този период от време или едни 45 календарни дни, работникът и служителят е осигуряван, за това време му се зачита и трудов стаж".

31 600 души са регистрирани като безработни от обявяването на извънредното положение до вчерашния ден, показват данните на социалното министерство. Пик според данните е бил отбелязан, когато за един ден близо 4 780 души са останали без работа.

Още подробности по темата чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!