Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: Тези пари не са на "Булгаргаз", те са на хората и трябва да ги върнем

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Втори час продължава заседанието на Комисията по енергетика, която разглежда възможността за въвеждането на механизъм за възстановяване на суми по договори, сключени между обществения доставчик "Булгаргаз" и неговите клиенти.

Това се налага във връзка с постигнатото намаляване на цената на природния газ между "Газпромекспорт" и "Булгаргаз" от 5 август 2019 година.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че проблеми със сметките, които ще платят гражданите, няма да има:

"Общественият доставчик работи с обществения интерес. Няма как ние да кажем на хората: „Платихте си сметките на по-високите цени, надплатихте, обаче ние сега ще правим газопреносната инфраструктура, да речем, в Пловдив. Те ще кажат: „Чакайте, ние сме си платили, но не защото сме в Пловдив, а защото просто сме надплатили нещо и искаме да ни го върнете“. Тези пари не са на "Булгаргаз". Те са на обществото и трябва да ги върнем".

Председателят на енергийната комисия Валентин Николов от ГЕРБ увери, че общественият интерес ще бъде спазен:

"Ние сме задължени да върнем парите на клиентите на "Булгаргаз" и там да върнем клиентите на клиентите на "Булгаргаз", защото става дума за регулиран пазар. Тук категорично владеем положението до крайния, последния клиент, който ще си получи парите".

Председателят на КЕВР Иван Иванов разясни, че след като бъдат приети промените, КЕВР ще се произнесе, защото се очаква справедливо връщане на надвзетите суми:

„Булгаргаз“ никой не го възпрепятства да върне на всички дружества, които са закупили от него природен газ по свободни цени, разликата, която се е формирала по количествата, които е продал".

В становище до председателя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, омбудсманът Диана Ковачева призова за прозрачни процедури и ясна информация при възстановяване на надвзети суми. 
Повод за становището на омбудсмана са процедури за възстановяване на надвзети суми от потребители на топлоенергия, залегнали в законопроекта, които според Ковачева не отчитат в достатъчна степен интересите на гражданите.
"Докато за газоснабдителните и енергийните предприятия са определени кратки и ясни срокове за възстановяване на разликите, възстановяването на разлики на крайния потребител поставя основателни въпроси за правилното и коректно прихващане", пише Ковачева.
Тя изтъква, че срокът за изготвяне на изравнителните сметки - 15 юли, е твърде дълъг и несигурен в условията на извънредното положение, което не се знае докога ще продължи и така е възможно фактурите да не бъдат готови в срок, "което означава, че възстановяването на надвзетите суми от потребителите ще се отложи за неизвестен период от време".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени