Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължиха извънредното положение до 13 май

| обновено на 03.04.20 в 20:42
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие извънредното положение до 13 май 2020 г., както предложи правителството.

„За“ удължаване на срока се обявиха 122 депутати, „против“ бяха 47, а 7 народни представители се въздържаха.

Отхвърлени бяха предложения на БСП и на „Обединени патриоти“ срокът да бъде до 30 април.

Гласуването се проведе по приетия извънреден ред - първо гласува групата на депутатите от БСП, ДПС, "Воля" и независимите, а след тях - от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Дебатите за удължаване на извънредното положение продължиха през по-голямата част от деня.

БСП настоя точката да се отложи за другата седмица, но искането беше отхвърлено. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова:

"Когато обсъждахме този въпрос на председателски съвет и постигнахме това съгласие се договорихме преди да удължаваме срока Министерски съвет и премиерът да дойдат тук и да направят анализ пред Народното събрание и да ни информират какъв резултат са дали мерките, къде има слабости, какво трябва да се коригира, каква е необходимостта. Уви, поредното неизпълнено обещание. Просто искате формално увеличение с още един месец след 13-и април. Ние няма да подкрепим това решение".


Такова предложение дойде и от "Обединени патриоти". Александър Сиди:

"Мотивите на правителството за това днешно решение са една страничка, в която за съжаление няма ясния анализ, който очакваме да видим какво прави държавата в една все по-стагнираща икономика, в ескалираща безработица, при една тежка социална криза, каквато се задава в нашето общество. Не даваме ясен отговор на хората отвън тази зала защо се налага да удължим извънредното положение до 13-и май".

От ГЕРБ настояха БСП да излезе и ясно да каже дали са против противоепидемичните мерки. Депутатът Менда Стоянова:

"Искате да спрем извънредното положение. Искате да отворим ресторантите, магазините, кафенетата и да пуснем хората да ядат и да пият, за да може да се възроди този бизнес. Само че след това сигурно изобщо няма да има нито кой да яде и да пие, нито кой да му готви".

Валери Жаблянов от БСП репликира:

"Народното събрание може винаги да се събере и да удължи срока до 15-и май, ако епидемиологичната обстановка в страната го налага. Никой от нас не е авантюрист. Ние не сме политическа сила, която действа деконструктивно".


Веселин Марешки от "Воля" подкрепи правителството:

"Правилното решение беше да бъде безсрочно, колкото е необходимо, защото днеска има трима колеги, ама ако бяха 120 как щяхте да се съберете да гласувате".

Това е и позицията на ДПС. Мустафа Карадайъ: 

"Почти два пъти по-малко са установените заразени в България, което означава, че взетите мерки вършат работа. Ние ще подкрепим удължаването на срока за извънредното положение, както е предложено от Министерски съвет. Карантината дава резултати".

И министърът на финансите Владислав Горанов призова за отговорност:

"Ние оставаме на позицията, съгласувано с докторите. Благодаря на тези, които подкрепят нашата теза, че между 30-и април и 13-и май освен да получим още негативна статистика по отношение на развитието на епидемиологичната обстановка, нищо съществено няма да се промени. Ние понасяме своята политическа отговорност за този срок. Дано, дано да е достатъчен, въпреки че има много аргументи да се мисли, че все още нямаме ясна стратегия не как влизаме в тази криза, не как се държим по време на нея, а как излизаме".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!