Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два завода в България тестват производството на респиратори

Премиерът Бойко Борисов при посещението му в завод във Враца, където шият предпазни маски и облекла
Снимка: БГНЕС

"Има два завода, които тестват производството на респиратори в България и ако са успешни, ще ги изпратим за сертифициране в Европа". Това заяви на пресконференция в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. Той добави:

"Две от най-високо развитите европейски държави тестваха в лаборатории защитни облекла, произведени в България и поръчват по 10 хиляди бройки, ако може и на ден да произведем. Толкова качествено работят нашите фабрики". 

Борисов уточни, че произведените в страната предпазни очила и шлемове също са изпратени в лаборатории за сертификация. "Същите преди ги поръчвахме от Китай", добави премиерът.

Има два договора с Китай за по 1 милион маски. Първият договор е за обикновени маски KN95, предназначени за административните структури на преден план - РЗИ, Митници, МВР. Вторите са FFP2, те са медицински маски, които вече са разпределени по РЗИ и лечебните заведения. Това съобщи на пресконференция министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Министърът уточни, че са поръчани най-добрите респиратори, които се произвеждат в Китай и се ползват и в почти всички европейски държави.

Преподаватели от Духовното училище в Момчилград  изработват предпазни маски-шлемове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна