Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов се обяви против отварянето на европейски граници за сезонни работници

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се обяви против отварянето на европейски граници за сезонни работници, тъй като това повишава риска от разпространение на коронавирус.

Според премиера ако българите, които са били на сезонна работа в Европа, се върнат у нас заразени, те ще легнат на плещите на нашата здравна система.

По-рано тази седмица Европейския съюз публикува списък с „критични работници“ като медицински персонал, шофьори на камиони за доставка на храна, сезонни работници в земеделието, на които трябва да бъде позволено да имат свобода на движение в блока, въпреки извънредното положение. Списъкът не е задължителен и всяка държава решава индивидуално.

Германия вече обяви, че ще допусне спешно 40 000 чужди сезонни работници да влязат в страната и да помогнат при реколтата от плодове и зеленчуци. Австрия вече прие над 200 българи и румънци, които са заети в социалния сектор за грижа.

От Асоциацията на земеделските производители в България изпратиха писмо до кризисния щаб, в което посочват, че така наречените „европейски зелени коридори“ за сезонни работници застрашават българския агросектор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени