Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

"60 000 фирми са спрели работа заради кризата, едва 228 от тях искат помощ по схемата 60 на 40", пише "24 часа". Вестникът обяснява, че в становище от Асоциацията на организациите на българските работодатели се настоява схемата 60/40 да се ремонтира и на неработещите служители държавата да плаща обезщетение в размер на 60% от осигурителния доход.

Парите да се изплащат директно по сметките на работниците. Целта е работниците да не останат изцяло без доход и да запазят местата си, но като се отчете фактът, че те не полагат труд.

За този период да не се внасят осигуровки, но времето да се зачита за осигурителен стаж, искат национално представените организации на бизнеса, уточнява в публикацията си "24 часа".

"Мобилно приложение ще проследява състоянието на заразените с Covid-19 у нас, а централизиране система ще събира и обобщава данните, за да улесни работата на властите и щаба", информира "Телеграф". То ще изпраща информация до личния лекар и здравните власти.

Приложението ще е безплатно и ще бъде достъпно най-късно до утре. То ще се разпространява от трите мобилни оператора.

При свалянето на телефона трябва да се изпрати валидираш код чрез SMS, който е безплатен. За да се регистрираме, е нужно доброволно да се предоставят лични данни, допълва "Телеграф".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени