Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нова емисия държавни ценни книжа

| обновено на 06.04.20 в 18:08
Снимка: архив БНР

Министерството на финансите съобщи, че е преотворило емисия 5-годишни държавни ценни книжа, пусната в обращение на 15 януари тази година. Дълг от 200 милиона лева беше поет чрез петата емисия на държавни ценни книжа от началото на годината.

Това е първата емисия в условията на извънредно положение, като тя е включена в настоящия лимит на новия държавен дълг от 2,2 милиарда лева.

На аукциона са пласирани успешно държавни ценни книжа за 200 милиона лева съвкупна номинална стойност при среднопретеглена доходност в размер на 0,13 на сто. Общият размер на подадените поръчки е достигнал 358,3 милиона лева.

Емисията от държавни ценни книжа е с годишен лихвен процент от 0,01%, така новият дълг от началото на годината става 1 милиард лева.

Анонсът за аукциона беше направен, преди да бъде представена актуализацията на бюджета, но е първото предлагане от началото на кризата с Covid-19 и се приема като тест за пазара.

При предишните емисии, които бяха с различна срочност, страната ни постигна много добра доходност, дори отрицателна - при първите две предлагания на 5-годишните книжа.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от