Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия може да започне облекчаване на карантината от 14 април

Австрийският канцлер Себастиан Курц си слага маска в долната камара на парламента на 3 април.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрия може да започне облекчаване на противоепидемичните мерки следващата седмица, но ще разшири изискванията за носене на маски, предадоха АФП и Ройтерс.

 „Целта е от 14 април… да отворят малките магазини с площ до 400 квадратни метра, както и магазините за техника и градинарски пособия, но при стриктно спазване на на правила“, каза канцлерът Себастиан Курц.

Той добави, че ако правителственият график върви по план, по-големите магазини ще отворят на 1 май, а от средата на май постепенно могат да заработят отново хотели, ресторанти и други услуги.

Курц обаче подчерта, че ограниченията за придвижване, които Австрия въведе за борба срещу Covid-19, ще останат. Той призова австрийците да не празнуват Великден с хора извън домакинството им.

Училищата ще останат затворени до средата на май, а публичните събития ще бъдат забранени до края на юни, каза Курц.

Той обаче посочи, че ако тенденцията на инфекциите започне отново да се влошава, „винаги има възможност да се натисне спирачката“ и да се върнат ограниченията.

Малко след това здравното министерство съобщи, че Австрия ще разшири изискването за носене на маски, което сега е задължително в супермаркети, като включи обществения транспорт и магазините, които се планира да отворят врати на 14 април.

Вместо маски ще могат да се използват шалове и забрадки, посочиха още от канцлерството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна