Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Близо 3000 легла за заразени с коронавирус са осигурени в общинските болници

В сериозен риск са болниците в Белоградчик и в Гоце Делчев

Снимка: Георги Корнейков, БНР

2908 болнични легла за заразени с коронавирус от общо 7 400 са осигурени в общинските болници. В 79 общински лечебни заведения са обособени и 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с Covid-19. Това съобщават от Националното сдружение на общините.

Общините, като собственици на лечебните заведения, предприемат необходимите мерки за привеждане на общинските болници в готовност за осигуряване на лечение на пациенти с Covid-19. Средствата за ремонт, реконструкция, обзавеждане и оборудване на медицинските заведения засега се осигуряват от общинските бюджети, за сметка на други дейности, иот дарения.

НСОРБ изготви интерактивна карта на общинските болници с актуални данни за откритите дарителски сметки. Картата е достъпна на сайта namrb.org иинформацията в нея се актуализира системно.

Сред най-често срещаните проблеми, за които алармират местните власти, е липсата на достатъчно обучени медицински специалисти, тъй като и в момента общинските болници работят с минимума от необходимия им персонал, голяма част от който попада в рисковата група – пенсионери.

В сериозен риск са болниците в Белоградчик и Гоце Делчев, където част от медицинския персонал е подал оставка. Не достигат специализирана медицинска апаратура и оборудване в по-малките болници в страната. Не навсякъде в пълен обем могат да бъдат покрити изискванията, определени за утвърждаване на медицински стандарт „инфекциозни болести“, информират общините.

НСОРБ се обърна с писмо към министъра на здравеопазването и ръководителя на Националния координационен щаб, в което се изразява надежда, че съответната част от ресурса, пренасочен от оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“ и „Региони в растеж“ към Министерството на здравеопазването за подобряване на капацитета на здравната система и за стимулиране на медицинския персонал, ще достигне и до общинските болници.

В Троян с дарения е изградена нова приемна за пациенти във филиала на Спешна помощ, оборудвана с необходимите видеонаблюдение и дистанционна комуникационна система с медицинския екип. Създадена е строга система за дезинфекция на помещенията, площадката и санитарните автомобили. Необходими са и предпазни облекла за многократна употреба за персонала. Общинската болница в Троян продължава преустройството за осигуряване на легла за пациенти с коронавирус.

Спешен ремонт започна в болницата в Дупница, където се лекуват трима заразени. Община Варна отпусна 580 хил. лева от местната хазна за нуждите на МБАЛ „Света Анна“.

Община Карнобат предприе спешен ремонт в местната болница. Извърши го безвъзмездно местна строителна фирма. Там ще бъдат разположени 15 легла за интензивно лечение и още 25 места за пациенти с леки и средно тежки случаи със съмнения за коронавирус.

По предложение на кмета на Благоевград Румен Томов в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-физиатрични заболявания започнаха дейности за реорганизация и структуриране на отделението. Капацитетът на отделението е 15 легла за болни и то ще заработи при необходимост.

В Казанлък вече са поръчани три респиратора за МБАЛ „Д-р Христо Стамболски”. Единият ще бъде закупен със средства от бюджета на Община Казанлък, съобщи кметът Галина Стоянова, която е и член на КС на НСОРБ, а другите два – от дарителската сметка.

Много граждани и фирми проявяват желание да направят дарение за медиците и здравните заведения във Враца, където кметът и член на УС на НСОРБ Калин Каменов и Обществения дарителски фонд „За Враца“ стартираха кампания за набиране на средства.

Истинска вълна от съпричастност и подкрепа в борбата с коронавируса получи и исперихската болница. Политици, бизнесмени и фирми дариха на лечебното заведение консумативи, предпазни средства и парични суми, след като кметът и член на УС на НСОРБ Белгин Шукри отправи вълнуващ призив. Днес медиите разпространиха краткото послание, с което 80 годишната баба Надие от с. Печеница дари пенсията си на здравното заведение.

Най-голямото лечебно заведение за болнична помощ на територията на област Велико Търново МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново ще получи безвъзмездно дарение от фирма два апаратa за изкуствена белодробна вентилация и два монитора на водещи европейски производители. Дарението, осъществено със съдействието на кмета на община Велико Търново и председател на УС на НСОРБ Даниел Панов, включва и средства за закупуването на лекарства, консумативи и предпазни средства за лекарите в болницата и е на стойност 50 000 лева.

Общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица обяви дарителска кампания за набиране на средства за закупуване на респиратори. В отделението по реанимация, където ще се лекуват тежките случаи на Covid-19, има шест легла, които не са напълно оборудвани с респиратори. Сред първите дарители бяха кметът Добромир Добрев и председателят на ОС.

Кметове и общински съветници се включиха активно в дарителските кампании в цялата страна. Добрите примери са от Разград, Смолян, Ямбол, Асеновград, Кърджали и много други.

Най-добрият български тенисист Григор Димитров дари респираторни апарати на болницата в родния си град Хасково.

Преустройването на общинските болници е поредният повод за проява на взаимна подкрепа и общинска солидарност.

Кметът на Сунгурларе Георги Кенов отправи апел към обществеността и бизнеса от общината да подкрепят в тази трудна ситуация МБАЛ – Карнобат ЕООД, а самият той и още петима съветници станаха и първите дарители.

Съвместна инициатива в помощ на местната болница предприеха общината и съветниците в Чирпан. Подкрепиха ги колегите им от община Братя Даскалови.

В извънредната ситуация община Добрич е готова да подкрепи с 50 000 лева от своя резерв Многопрофилната болница за активно лечение, съобщи кметът Йордан Йорданов.

Общинските съветници и кметския екип на община Генерал Тошево приеха решение да подпомогната с 20 000 лева добричката болница. В момента Община Генерал Тошево притежава 3,30% от капитала на МБАЛ - Добрич АД, като след закриване на общинската болница в града, лечебното заведение е една от основните алтернативи за стационарно лечение на жителите на общината, сподели кметът Валентин Димитров, член на УС на НСОРБ. В кампанията за болницата в Добрич се включи и 10-годишният Божидар Христов, който дари личните си спестявания за тротинетка в размер 62 лева, а второкласникът от свиленградското училище „Иван Вазов“ Джем Ариф Едже занесе в местната болница спестените 174 лева с надеждата скоро децата като него да излизат свободно навън и да ходят на училище.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени