Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция: Трудната битка с невидимия враг продължава

Истанбул, 3 април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Турция започна раздаването на безплатни защитни маски, след като бе въведено изискване те да бъдат носени задължително, съобщава БТА.

Маските ще бъдат раздавани безплатно на хората между 20 и 65 години. По неофициални данни става дума за около 30-35 млн. души.

За младите хора под 20 години бе въведена забрана за излизане навън, както и за хората над 65 години, но се допусна изключение за работещите младежи, които ще могат да излизат, за да ходят на работа, но със защитни маски.

Всеки от групата на хората между 20 и 65 г. ще има право на 5 маски седмично, които ще им се доставят в пакети от куриери на турската пощенска служба.

Редица магазини, главно в Истанбул, раздават маски безплатно на входовете си за хора, които нямат такива, и едва тогава ги пускат да влязат да пазаруват.

Истанбул, 4 април 2020 г.

В мегаполиса през уикенда бяха засилени проверките на обществените места, магазините и пазарите след обявените от президента Ердоган в петък допълнителни по-строги мерки за социална изолация.

Полицейски екипи, а също и екипи на общинската полиция, през уикенда обикаляха улиците, пристанищата, парковете, по крайбрежието, места, където се събират повече хора. Спираха частни автомобили, ако са с повече от двама души вътре, осъществяваше се контрол и с термокамери, наложени бяха глоби на тези, които са без маски.

Девойка се оплака пред камерата на авторитетната частна информационна агенция Ихляс:

"Омръзна ми да стоя вкъщи. Знам, че по това време няма много хора в квартала и затова излязох да се поразходя. Не разбирам докога ще ни държат насила по домовете. След като остане дълго време у дома, на човек му се иска да излезе навън, не се свърта вкъщи. И аз сега съм в това положение...".

Не след дълго обаче полицаите намерили адреса на момичето - Дилек Тургут, която живее в Шишли-Меджидийекьой, отишли в дома и й наложили глоба от 3 хиляди лири (около 1000 лева) за нарушение на "Закона за хигиената и мерките".

Истанбул, 26 март 2020 г.

Заради коронавирусната епидемия един от символите на Истанбул - червеният ретро трамвай - спря да се движи. "Ностажик трамвай", беше пуснат в движение през 90-те години на миналия век след реставрация на стари мотриси, съхранявани в музей.

Мотрисите се движеха по дълга близо два километра линия, която в единия си край стига до централния площад Таксим, като превозваха по 2500 пътници дневно.

Истанбул, 3 април 2020 г.

Общността на православните българи в Истанбул с дарение за най-силно засегнатите от епидемията от Covid-19

Общността на православните българи в Истанбул се включи в дарителската кампания за набиране на средства за засегнатите от Covid-19 в Турция, предаде БТА.

По предложение на църковното настоятелство е била предоставена сумата от 15 000 турски лири на турската държава за подпомагане на най-силно засегнатите от коронавируса хора.

„Това ще бъде нашият скромен принос, понеже ние сме малобройна общност, за подпомагане в борбата срещу смъртоносния вирус, който поразява хората без разлика на вяра, език, националност“, посочиха от настоятелството.

В дарителска кампания, която беше обявена преди седмица от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, се включиха институции, фирми, граждански организации, отделни личности.

Религиозните общности в Турция също дариха средства.

Вселенската патриаршия е дарила 300 хиляди турски лири, съобщи в. "Миллиет", от арменската общност са били преведени 100 хиляди турски лири.

Фахреттин Алтун, съветник на турския президент, съобщи, че в рамките на кампанията са били събрани над 800 млн. турски лири.

Според данните, оповестени в неделя от турския здравен министър Фахреттин Коджа в Туитър, новия коронавирус  е взел 574 жертви, а броят на заразените надхвърля 27 хиляди.

Само в неделя са били направени над 20 000 теста, от които 3135 са дали положителен резултат.

В същото време над 1000 души са се излекували от инфекцията.

Погребални камиони, Истанбул, 1 април 2020 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна