Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати и министри без възнаграждения за срока на извънредното положение

| обновено на 06.04.20 в 23:01

Депутатите, членовете на Министерския съвет, членовете на политическите кабинети, ръководителите на държавни агенции да не получават възнаграждения от 1 април до края на извънредното положение, гласува парламентът.

"За" бяха 170 народни представители.

"След удържане на данъци и осигуровки, възнагражденията ни ще бъдат превеждани по сметка на Министерството на здравеопазването", обясни Красимир Ципов от ГЕРБ, който предложи редакционните поправки във внесеното от ГЕРБ проекторешение за замразяване на възнагражденията на народните представители.

Предвижда се за времето от 1 април 2020 г. до отмяната на извънредното положение от начислените възнаграждения да се правят удръжки за социални и здравни осигуровки, както и за данък върху доходите на физическите лица, и останалата сума да не се изплаща на народните представители. Сумата ще се предоставя за дейности по превенция и лечение на Covid-19.

Красимир Ципов отбеляза, че редакцията не засяга механизма на определяне на заплатите на депутатите и отправи апел към пленарната зала да гласува единодушно това предложение.
БСП оттегли предложението си възнагражденията на народните представители да бъдат замразени на ниво от края на мандата на предишното (43-то) Народно събрание.
"Воля" също се отказа от намаляване на основното възнаграждение от 1 април на нивото на минималната работна заплата за страната.
Това направиха и от ПГ "Обединени патриоти", които искаха месечните възнаграждения да са 50 процента от брутните възнаграждения, като това да важи и за членовете на Министерския съвет.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!