Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ планират да блокират спешна финансова помощ за Иран от МВФ за 5 млрд. долара

САЩ планират да блокира поискан от Иран спешен заем за 5 млрд. долара от Международния валутен фонд за финансиране на борбата на Техеран с коронавирусната пандемия.

Висши служители в администрацията на Тръмп заявиха пред "Уолстрийт джърнъл", че правителството на Иран все още има на разположение сметки за милиарди долари. Според тях, ако на иранските власти им бъде позволено да се възползва от финансирането от МВФ, Техеран може да отклони тези или други средства, за да помогне икономиката си, която е отслабена от американските санкции или да финансира военни образувания в Близкия изток, вместо да използва средствата за борба с пандемията.

"Иранските служители имат дълга история на отклоняване на средства, отпускани за хуманитарни стоки, в собствените си джобове и за техни терористични пълномощници", посочи пред финансово издание един от служителите на администрацията.

МВФ, който е изправен пред спешни искания за финансиране от редица правителства, заяви, че е в преговори с Техеран, за да определи неговата допустимост за получаване на спешен заем.

Иран е една от най-засегнатите от коронавируса държави, като пандемията разтърси сериозно иранската икономика, която се намира под санкциите от страна на администрацията на президента Тръмп в рамките на "капания за максимален натиск". Въпреки призивите на някои хуманитарни групи и други държави да облекчат санкциите, администрацията на САЩ вместо това заяви, че няма да отстъпи в оказването на натиск върху Техеран.

Представителят на Иран в ООН не отговори на искането за коментар от "Уолстрийт джърнъл" относно подобно решението на САЩ по въпроса за спешното финансиране на Техеран от МВФ. Ирански официални представители само определиха като "медицински тероризъм" продължаващите американски санкции на фона на пандемията и казаха, че предложенията на САЩ за оказване на хуманитарна помощ на Техеран за борба с коронавируса са "заблуди и лъжи“.

Като най-голям акционер на МВФ, САЩ до голяма степен определят съдбата на исканията за спешно финансиране, въпреки че технически страните членки на МВФ биха могли да съберат мнозинство от гласовете за одобрение на заема за Иран дори при американска опозиция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна