Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Градският парламент облекчава бизнеса и гражданите на Пловдив в кризата

| обновено на 09.04.20 в 11:08

Общинският съвет на Пловдив се събира за първи път от въвеждането на извънредното положение. 

Заседанието ще се проведе в Градския дом на културата „Борис Христов“ при засилени мерки за сигурност, дистанция  и дезинфекция. 

Местният парламент ще разглежда предложения за облекчаване на бизнеса и гражданите в извънредното положение заради коронавируса. 

Сред внесените проекти е отмяна на таксата за трототарно право за този период, разсрочване на концесионните такси за 2019 година, освобождаване от такси за паракинги. 

В дневния ред е удължаване на срока на действието на картите в градския транспорт на студенти и ученици до 13 май, както и удължаване до 30 юни на правото за 5% отстъпка при плащане на данък сгради и такса смет.

Общината предлага 600 000 лв. от бюджета на Онкологичния център да бъдат използвани за закупуване на апаратура, легла и матраци за болниците "Св.Мина" и "Св.Пантелеймон" за болни с Covid-19. 

200 000 лева от бюджета  спортни дейности да бъдат пренасочени за закупуване на дезинфектанти и предпазни средства срещу заразата е друго предложение в общинската сесия 

По изключение сесията ще е закрита за граждани, а съветниците ще влизат с маски. Те ще сядат през място, като на сцената ще бъдат само председателят, кмета и двама заместници. Останалите представители на администрацията и журналистите са на балкона на зрителната зала. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от