Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Рано е да разчитаме на колективен имунитет срещу Covid-19

| обновено на 09.04.20 в 10:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Завършило е тестването на извадка от полицейски служители, за да се проследи разпространението на коронавирусната инфекция у нас, съобщи на днешния си брифинг Националният щаб за борба с Covid-19.

Направени са 1016 теста:

„Тези 1016 души можем да приемем за една добра представителна извадка по отношение на цялото население. Първо, защото те са в по-млада възраст - средната им възраст е 39 години и второ, защото са от група хора, които имат доста интензивни контакти и можем да очакваме, че те са се срещали по-често с вируса“, каза доц. Ангел Кунчев.

1007 от тестваните от тях или 99% са с отрицателен резултат, двама души имат положителни данни за IgM антитела, което означава „прясна“ инфекция.

„IgM антителата се появяват от седмия до деветия ден от заболяването или от среща с вирус, защото заболяване може и да няма“, обясни д-р Ангел Кунчев:

"Седем души - 0,7 процента са положителни за и IgG -  6 мъже и една жена, което значи, че те са имали среща с вируса, вероятно без клиника или с много лека клиника и вече имат антитела".

Нито един няма положителен резултат едновременно и за двата типа антитела и един човек има симптоми, които наподобяват Covid-19, но при него резултатите са отрицателни.

Какви са изводите

„Изследването ни дава една картина на ситуацията в една от по-рисковите групи в София и е въпрос на трактовка е тези 0,7 процента положителни какво значат.

Това значи, че все още активна циркулация на вируса дори и в София не е налице.

Значи, че епидемията е под контрол и ако продължим с мерките, има шанс да остане с много нисък интензитет на разпространение.

И все още не можем да разчитаме на някакъв масов имунитет, който едва ли не да ни пази. Рано е за такова нещо.

Както е рано и за намаляване тежестта на мерките за физическа дистанция“, посочи д-р Ангел Кунчев.

От тестваните полицейски служители има и други с някои симптоми на респираторни заболявания, но те също са с отрицателен резултат за Covid-19, „което означава, че в момента има циркулация и на други вируси, които могат да дават подобна картина  - нещо, което и аз изкарах миналата седмица, два-три дни с ларингит, но не се касае за този вирус“, обясни д-р Кунчев.

Същата е ситуацията и във военните колективи, допълни проф. Мутафчийски:

„Там сме изследвали над 1100 души без симптоматика във връзка със заминаване или прибиране от мисии, както и контактни лица в поделения, където са установени коронавирус инфектирани.

По същия начин  - по-малко даже и от 0,7 процента са във военните колективи (пробите,  положителни за антитела към коронавирус).

Сега предстои изследване - в неделя, на кораб, който се прибира от учение в Румъния. 146 моряци, които ще бъдат изследвани скринингово.

Нямаме данни за някакви оплаквания в момента на кораба“, посочи проф. Мутафчийски, като добави, че и техните резултати ще бъдат присъединени към общото проучване дали има натрупване на някакъв имунитет, който „всъщност все още не е ясно какво значи да имаш IgG тела, защото има някои изследвания, които показват резаразяване и то в скорошен порядък“:

„Засега се оказва съвсем правилна стратегията на правителството и здравните власти в България, че такова масово скринингово изследване с подобни тестове ще бъде скъпо и абсолютно безсмислено като данни, няма да свършат никаква работа“ , обобщи Мутафчийски, но добави, че още подобни изследвания ще има:

„Още когато беше обявено това изследване, ние заявихме, че един месец след това то ще бъде повторено  - това ще се случи и в армейските колективи, и в полицията, и тогава може вече да се направят някакви по-важни изводи, които да бъдат интересни“, каза Венцислав Мутафчийски.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от