Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Галъп интернешънъл“: Висока оценка на мерките срещу разпространение на коронавируса

София, 26 март 2020 г.
Снимка: БГНЕС

Действията на правителството срещу разпространението на коронавируса у нас получават висока оценка, показва ново изследване на „Галъп интернешънъл“, проведено в периода 6-7-и април.

Расте обаче и тревогата на гражданите за работните им места.

Близо 80% от анкетираните смятат, че правителството се справя добре с кризата заради коронавируса. Малко над 20% пък са на противоположното мнение.

За сравнение преди близо месец непосредствено преди извънредното положение, при идентичен въпрос съотношението било 60 на 40. Задълбочават се обаче потенциалните социални и икономически проблеми в страната.

Една пета от запитаните свидетелстват, че са загубили сериозна част от доходите си. 14 на сто временно са спрели работа, а при 8% работния ден е намален.

9% казват, че са загубили работата си, показва още анализът на социолозите. Според проучването българите възприемат заплахата от заразата все по-сериозно.

Почти 70% се страхуват, че те или техни близки могат да се заразят с коронавирус. В същото време обаче 55% у нас смятат, че опасността е преувеличена.

Почти 60% смятат, че след пандемията светът ще се промени сериозно, а близо 40 са на обратното мнение.

Проучването показва още, че като общество сме готови на самоограничения, без да губим демократичния си инстинкт.

Над 75% заявяват, че са готови да жертват някои свои човешки права, ако това ще помогне за справяне със заразата, а 20 на сто отказват подобна алтернатива.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна