Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюно льо Мер: Франция планира икономически стимули за 100 млрд. евро

Брюно льо Мер, финансов министър на Франция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският министър на финансите Брюно Льо Мер заяви пред вестник Les Echos, че се очаква правителството да приеме стимулиращ пакет в размер на 100 милиарда евро за подкрепа на икономиката на фона на коронавирусната криза.

"Тези числа все още могат да се променят, тъй като икономическата ситуация и нуждата от подкрепа за компаниите се променят бързо. Всички ние ще спасим нашите компании", подчерта Льо Мер.

Предложеният икономически пакет за 100 млрд. евро, който представлява 4% от БВП на Франция, е повече от два пъти по-голям от обявената преди по-малко от месец стимулираща програма за 45 млрд. евро.

По-рано тази седмица Льо Мер отбеляза, че Франция е изправена пред най-голямата си рецесия след Втората световна война (след 1945 г.) поради пандемията от Covid-19.

Размерът на антикризисния пакет беше раздут, тъй като компаниите се втурнаха да се възползват от отсрочените данъци и помощи за покриване на заплатите, което представлява най-голямата част от мерките в размер на 35 милиарда евро.

Фирмите използват и държавно-субсидираната програма далеч повече от очакваното, като тя вече покрива седем милиона работници, което означава разходи за над 20 милиарда евро в сравнение с 8,5 милиарда, които бяха предвидени в средата на март.

В същото време 342 000 малки компании са използвали специален фонд за солидарност, който има за цел да ги задържи на повърхността, като се очаква, че това ще струва 6 млрд. евро при очаквания за 1 млрд. евро преди месец. Допълнителните разходи за здравеопазване също се увеличават до 7 милиарда евро от 2 милиарда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени