Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед стартира нова кредитна програма за 2,3 трлн. долара в помощ на икономиката

Федералният резерв на САЩ обяви в четвъртък допълнителни мерки под формата на заеми в размер на 2,3 трлн. долара за укрепване на местните власти и на малкия и среден бизнес, за да се съхрани американската икономика, докато страната се бори с пандемията на коронавируса.

Обявявайки подробности по отношение на най-новите усилия да омекоти финансовата тежест на т.нар. "мейнстрийм", Фед заяви, че ще работи посредством търговските банки, за да предлага четиригодишни заеми на компании с до 10 000 служители и да започне директно да предоставя заеми на отделните щатски управления и на по-населените окръзи и градове, които да им помогнат да реагират на коронавирусната криза.

Това може да се окаже най-революционната стъпка досега на Фед в битката срещу икономическите щети, причинени от здравната криза, след като само в рамките на три седмици 16,8 милиона американци подадоха молби за помощи при безработица, а все още неопределен брой предприятия бяха принудени да затворят заради въведените строги правила за социално дистанциране.

"Най-важният приоритет на нашата страна трябва да бъде да се справи с тази криза в общественото здравеопазване, като се погрижи за болните и ограничи по-нататъшното разпространение на вируса", заяви в четвъртък управителят на Фед Джером Пауъл.

Стъпките, очертани от Фед, включват укрепване на Програмата за защита на заплатите на малките предприятия (PPP). "Ролята на Фед е да осигури възможно най-голямо облекчение и стабилност през този период на ограничена икономическа активност, а нашите действия днес ще помогнат да се гарантира, че възстановяването в бъдеще ще бъде възможно най-енергично", посочи той.

Според него икономиката може да се възстанови, след като отслабване пандемията от Covid-19 и американците започнат да се връща на работа.

"Има всички основания да се смята, че икономическият отскок, когато се появи, може да бъде здрав", каза Пауъл по време на своя онлайн реч пред Brookings Institution. "Влязохме в този бурен период със силна икономическа основа и това би трябвало да подпомогне за възстановяването", добави той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!