Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Духът на самотата ражда илюзии

„Вечеря за четири стола“ – пиесата на пловдивският драматург Александър Лютов, която спечели конкурса за драматургичен текст по случай 80-годишнината на Радиотеатъра.

Пиесата е драматичен разказ за фантазиите на една самотна жена, която – всред оглушителната тишина на пустия ѝ апартамент, си въобразява любов, съчувствие, съпричастност и близост. В неподражаемото изпълнение на актрисата Албена Павлова пред нас оживява едно битие, което дотолкова е лишено от топлина, че е склонно да провиди такава дори тогава, когато някой неволно се докосне до нея в автобуса. Задъханото фортисимо се редува с утаяващо се пианисимо, а периодите на кресчендо и декресчендо както в текста, така и в играта не оставят слушателя безразличен и неутрален. За силата на внушението допринася и музиката на Михаил Михайлов, а също и изградената звукова картина от тонрежисьора Гергана Драмалиева.

И така, на 12 април 2020 г. слушайте премиерата на „Вечеря за четири стола“ от Александър Лютов – една пиеса за духа на самотата, който всякъде и всякога поражда празни илюзии…

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от