Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуален парад на лалетата в Балчик

| обновено на 26.04.20 в 14:41
5
Парад на лалета
Снимка: УБГ Балчик

До края на месец април Университетска ботаническа градина Балчик ще бъде готова да представи на заинтригуваната, но ограничена от епидемичните мерки публика,  виртуална разходка и видеа. Те ще бъдат поместени на фейсбук https://www.facebook.com/universitybotanicgardens/ и интернет страницата на градините http://www.ubg-bg.com.

Това съобщиха от ведомството в Балчик по повод големия интерес към ежегодния парад на лалетата по това време в градината, която обаче остава затворена за посещения, докато извънредното положение заради коронавируса не бъде отменено.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:

Парад на лалетата

„Пролет е, а и ...."никой не може да спре гората да се разлиства!"... Разгледайте нашите красиви пролетни растения, сезон 2020 в Университетска ботаническа градина Балчик! Това сме ние! Прекрасни, цветни и различни, лалетата на УБГ Балчик! Продължаваме да цъфтим! Ще качваме периодично снимки, видеа и още нещо, за да ви радваме през екраните!“, са част от интернет посланията на ботаниците.

Парад на лалетата    

Пикът на цъфтежа в Университетската ботаническа градина ще е по Великден, очаква се да разцъфтят над 50 хиляди лалета от над 90 сорта, като само новите луковици през тази година са от 32 сорта. Сега красотата си показват 15 вида средноранни лалета, най-ранобудните от които разтвориха чашки в средата на март. Лехите с божуровидни лалета тази година са попълнени с нови представители, продължава подновяването на растенията от сорта папагалови лалета. 

24 хиляди души са посетили ботаническата градина в Балчик само за месец април миналата година, каза ландшафтният архитект Марияна Димитрова.: За първи път в 65-годишната си история в парада на лалетата, красотите и цветните партери няма да бъдат видени от редовните посетители.

Работата на терена не спира, за да може в най-скоро време хората да се радват на пролетната красота, уверяват ботаниците.  До края на месеца ще бъдат изнесени на открито едроразмерните кактуси и сукуленти. Виртуалните разходки ще бъдат доразвивани.

Още за Парада на лалетата разказва ландшафтният архитект Марияна Димитрова :


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна