Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мексико стигна до сделка със САЩ и "ОПЕК +" за съкращаване на производството на петрол

Андрес Лопес Обрадор, президент на Мексико
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор обяви в петък, че страната му е постигнала споразумение със Съединените щати и с "ОПЕК +"  за намаляване на производството на петрол, предаде Ройтерс.

Мексико се съгласи да намали производството си на петрол със 100 000 барела на ден, докато САЩ се ангажираха да направят допълнително съкращение от 250 000 барела на ден, за да компенсират исканото от Мексико по-сериозно намаление (с около 400 000 барел)..

"Съединените щати се съгласиха да направят допълнителни производствени съкращавания от 250 000 барела на ден, за да помогнат на Мексико да даде своя принос за глобалното намаление на петролното производство", обяви мексиканският президент.

Изказвайки се на пресконференция, Лопес Обрадор заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял с него в четвъртък, преди Мексико да заяви, че ще намали производството си със 100 000 барела на ден, което обаче е по-малко, отколкото настояваха останалите членове на "ОПЕК +", което постави под въпрос договореното съкращаване на добивите на петрол с общо 10 млн. барела на ден за следващите два месеца (за май и юни).

"Президентът Тръмп заяви, че САЩ се ангажират да намалят с 250 000 барела допълнително, за да компенсират исканото от Мексико съкращение на добивите", посочи той.

Изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол пък заяви, че се надява срещата на Г-20 в петък да възстанови стабилността на петролните пазари, след като цените на черното злато бяха силно засегнати от коронавирусната криза и спорове сред държавите производителки.

Фатих Бирол, шеф на Международната агенция по енергетика

"След приветстваната от нас стъпка, обявена снощи от някои страни производителки ("ОПЕК +"), с нетърпение очаквам днешната извънредна среща на министрите на енергетиката на водещите икономики от Г-20. Надявам се, че тази среща ще помогне за възстановяване на толкова необходима стабилност на петролните пазари", отбеляза Бирол в свое изявление в петък, цитирано от Ройтерс.

Цените на петрола паднаха в края на търговията в четвъртък, след като "ОПЕК +" се споразумяха за съвместно съкращаване на петролното производство с 10 млн. барела през месеци май и юни, но самата сделка остана висяща, тъй като Мексико тогава не я подкрепи. В същото време има съмнения, че подобно съкращаване на производството ще бъде достатъчно, за да компенсира срива в глобалното търсене на важната енергийна суровина, който беше причинен от коронавирусната пандемия.

Междувременно вече започна планираната за днес видеоконферентна среща на енергийните министри от Г-20 под председателството на Саудитска Арабия. Целта е да се види как представителите на Г-20 могат да подкрепят "ОПЕК +" в опита да се стабилизират петролните пазари.

Саудитска Арабия, Русия и техните съюзници, които са част от формата "ОПЕК +" се стремят да намалят производството на петрол, равняващо се на 10% от световните доставки (съкращаване на добивите с 10 млн. барела на ден) и да убедят САЩ и други производители извън този формат да ограничат производството с 5% (с около 5 млн. барела на ден).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна