Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва масовото тестване в Банско

Снимка: БТА

От утре започва масовото тестване в Банско, което трябва да установи  дали има изграден  колективен имунитет срещу коронавируса, след като градът беше поставен под 14 дневна пълна карантина.

Ще бъдат изследвани много повече от  първоначално обявените 1000 жители на общината.

Националният оперативен щаб е информирал общинското ръководство, че тестовете вече са доставени в Районната здравна инспекция в Благоевград и има готовност изследването да започне, потвърди кметът Иван Кадев:

"Много повече от 1000 бройки. Органите на РЗИ ще кажат, но от утре ние сме създали организация след 10.30 да започнат тестовете в медицинския център "Свето Благовещение".

По указания на Районната здравна инспекция са изготвени списъците с хората, които са обхванати в мащабното тестване.

Първо ще бъдат изследвани служителите на полицията, които след това поемат отговорност към спазването на ограничителните мерки и обществения ред по време на празника:

"За да не се получава струпване, ще се опитаме по възможно най-безопасния начин да свършим тази работа и очаквам разбиране и от самите граждани".

Освен осигурените от Националния оперативен щаб, 2000 бързи теста бяха дарени на община Банско от народния представител Делян Пеевски и донесени от кмета на Белица Радослав Ревански:

"Ако останат, после вече ще преценяваме с РЗИ и с волята на дарителя дали и как могат да се използват и от други лаборатории".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна