Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондът на фондовете мобилизира 400 млн. лв. в отговор на кризата с Covid-19

| обновено на 14.04.20 в 09:14
Александър Георгиев, Светослава Георгиева, Мартин Дановски - членовете на УС на Фонд на Фондовете.
Снимка: пресслужба на МС

Фондът на фондовете ще мобилизира ресурс от 400 млн. лева в отговор на кризата с Covid-19, обяви ръководството на институцията на пресконференция в Министерския съвет. Целта на мерките е да подпомогнат компаниите, които изпитват затруднения заради ограниченията, наложени от пандемията.

“Повод на срещата е да ви запознаем с нашата готовност да отговорим на това ново предизвикателство“, каза на брифингa Мартин Дановски, председател на управителния съвет на дружеството и допълни:

“Не по-маловажно по отношение на нашия живот днес и в бъдеще се отчита какво трябва да направим като действия, за да запазим потенциала на икономиката и нейните възможности в бъдеще. Съвсем естествено тази първа вълна икономически мерки бяха насочени към това да бъде подкрепена и запазена заетостта на най-ценният капитал, който ние всички вярваме, че притежаваме – човешкият капитал“, посочи още той и допълни:

“Това са познатите ви мерки, известни като 60/40, мярката за предоставяне на безлихвени кредити, за трудещи се, които са в неплатен отпуск. И още мерки, които се подготвят и скоро ще бъдат представени“.

В брифинга участва бордът на Фонда на фондовете – изпълнителният директор Светослава Георгиева, Александър Георгиев, изпълнителен директор и зам.-председател на управителния съвет и Мартин Дановски, председател на управителния съвет на дружеството.

Фондът структурира три инструмента, с които цели да подпомогне бизнеса. Първият е чрез портфейлни гаранции през търговските банки на обща стойност 170 милиона лева, съобщи изпълнителният директор Светослава Георгиева:

„Ще предоставим на банките гаранции на стойност 170 млн. лв. като очакваме в следващата една година те да обезпечат в много кратък период портфейл до 850 млн. лева кредити

„Това ще са предимно оборотни средства под формата на дългосрочни кредити до 10 г. Целта тук е ние да предоставим временна подкрепа и подпомагане на предприятия, които в периода на кризата са в икономическа несигурност и дейността им рязко се свива. Целта на тази мярка е допълнително да се облекчи административната тежест за кандидатстващите фирми. Т.е. инструментът ще бъде възможно най-олекотен“, подчерта Георгиева.

„Обмисляме възможността тези кредити към малки и средни предприятия да бъдат предоставени безлихвено. Възможността за безлихвени кредити се обмисля и ще бъде налична особено при фирми, които имат волята и желанието да запазят заетостта си, каквато е била до момента на кризата“, допълни тя.

По друга - действаща вече схема на фонда, ще се подпомагат малки и стартиращи компании, които могат да получат до 50 000 лева: „Към момента има на разположение 24 млн. лева с възможност да се предостави допълнително финансиране, ако този инструмент бъде бързо изчерпан“.

Третата възможност е чрез дялов капитал.

„Ресурсът, който имаме наличен на пазара през фондове посредници е 150 млн. лв. за такъв тип дялови инвестиции, рискови инвестиции в стартиращи иновативни компании“, обясни Светослава Георгиева.

Не е ясно кога предложените инструменти реално ще са достъпни за бизнеса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна