Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-сдържано понижаване на китайския внос и износ през март

Китайският износ и внос се понижиха по-сдържано през март след техен драматичен спад през предходните два месеца, но въпреки това е малко вероятно по-трайно възстановяване на търговията през следващите месеци, тъй като коронавирусната пандемия причини спирането на редица икономики по целия свят и доведе до рязко намалява глобалното търсене.

Износът на втората по сила световна икономика се понижи през март с 6,6% спрямо година по-рано, но след като през януари и февруари експортът се срина с цели 17,2% и при очаквания за по-солиден спад с около 14 на сто, показват данни на Генералната митническа администрация на страната.

Вносът пък се сви през март с едва 0,9% след спад с 4% през първите два месеца на година и пазарна прогноза за понижение с 9,5 на сто.

Китайският търговски излишък през март беше в размер на 19,96 млрд. щатски долара след дефицит за 7,096 млрд. долара през първите два месеца на 2020 г.

Въпреки по-добрите от очакваното данни Генералната митническа администрация на Китай отбеляза: "Глобалната икономика е изправена пред нарастващ натиск, като несигурността нараства. Външната търговия на Китай среща все по-големи трудности".

На подобно мнение са и редица анализатори и икономисти, които прогнозират, че перспективите пред износа и за цялостния растеж на втората по големина икономика в света остават мрачни, тъй като коронавирусната пандемия спря бизнес дейността по целият свят. Според тях китайският експорт ще се сви с 20% и дори с повече през второто тримесечие на годината.

В същото време повечето анализатори очакват данните за брутния вътрешен продукт на Китай за първото тримесечие, които ще бъдат оповестени в петък, да покажат първото тримесечно свиване на водещата азиатска икономика от най-малко 1992 г.

Те предупреждават, че могат да минат месеци, преди китайската икономика да се върне към нормалното си състояние, тъй като коронавирусът се разпространи много бързо по света, като на практика доведе до въвеждане на извънредно положение и до спиране на бизнес дейността в много държави, засилвайки рисковете от дълбока глобална рецесия през тази година.

Говорителят на митниците Ли Куейвън заяви на пресконференция, че китайската търговия показва известни признаци за възстановяване през март, тъй като вътрешното търсене се е върнало към нормалното си състояние, но подчерта, че трудностите пред външната търговия не могат да бъдат подценявани.

През миналата седмица Световната търговска организация прогнозира, че тази година търговията със стоки ще се свие по-рязко, отколкото по време на световната финансова криза преди десетилетие, след което да се възстанови през 2021 г., но само ако пандемията Covid-19 бъде овладяна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна