Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговски вериги: Постановлението за продажба на храни от местни производители е неработещо

Снимка: Pixabay

Постановлението, с което търговските вериги се задължават да продават хранителни продукти на местни производители, на практика е неработещо, води до преразпределяне на пазара в полза на определени производители и не защитава интереса на дребните фермери. Това се казва в позиция на 8 от големите търговски вериги у нас .

"Ние не носим отговорност за дългогодишните проблеми в селското стопанство“, категорични са търговските вериги, според които 11 милиарда лева от еврофондовете са отишли в няколко джоба, вместо за подпомагане на малките производители.

Търговците дават и конкретен пример - българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма. Едри производители ще продават продукти със сухо или вносно мляко на каквито си искат цени при гарантирани с постановление 90 на сто техни продукти на рафта.

„Ето това е господстващо положение, основано на липсваща в България суровина и веригите няма да могат да спрат това занижено качество да стигне до потребителите, защото постановлението ни задължава да го продаваме“, заявяват търговците и питат чий интерес защитава в млечния сектор министър Танева.

Според веригите добрите практики в Европа за защита на местните производители са доброволни мерки, а не регулации - например държавата да изкупува от малките фермери продукти за приготвяне на храна за болници, училища, детски градини и социален патронаж.

Защо Танева не е направила това, питат търговците.

Постановлението създава още и предпоставка за корупция с неясни понятия като "достатъчно място" и "по подходящ начин", които „ще се тълкуват и прилагат от държавни чиновници по регионите без ясна нормативна база“, се казва още в позицията на търговските вериги.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна