Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община подготвя икономическа подкрепа за бизнеса

Снимка: Божидар Янев, БНР
Комисията по финанси и бюджет на Столичния общински съвет даде ход на гаранционен инструмент за подкрепа на малкия и среден бизнес. Предложението е във връзка с настъпилата стопанска криза вследствие разпространението на коронавирус.

Първият пакет от мерки е насочен в три области - подкрепа на гражданите и бизнеса, финансиране на общинското здравеопазване - общинските поликлиники с над 1 млн. лв. Сумата ще бъде предоставена за изплащане на заплати на лекари, медицински сестри и обслужващ персонал. Предвиждат се и мерки в сектор “Култура”, с който ще бъде осигурена специална подкрепа на творците. 

Комисията по финанси е водеща в решението, което ще бъде подложено на гласуване на извънредното заседание на съвета в четвъртък.

“На първо място отсрочваме такса битови отпадъци - първата вноска да не се дължи до края на април, а я отлагаме с два месеца до края на юни. Парламентът вече прие продължаване на срока за плащане на местни данъци с отстъпка от 5%. Те също са дължими до края на юни месец”, казва председателят на Комисията по финанси и бюджет в Столичната община д-р Георги Георгиев, който е вносител на предложението. 

Подробности за предвижданите икономически мерки от Столична община, чуйте от Боян Бочев в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна