Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приходите на авиокомпаниите ще спаднат рязко с 55% през 2020 г.

Снимка: Уикипедия

Приходите от пътници на авиокомпаниите по света ще се сринат с 55% или с 314 млрд. долара през 2020 г. поради пандемията на коронавирус, съобщи във вторник Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

Това е поредна низходяща прогноза за авиационната индустрия, след като само до преди три седмици IATA прогнозира понижениес 44% или с 252 млрд. долара.

"С всеки изминала ден перспективите пред авиопревозвачите стават все по-мрачни", заяви изпълнителният директор на IATA Александър дьо Жюниак, предаде АФП.

"Мащабът на кризата прави рязкото "V-образно" възстановяване малко вероятно. Реално, това ще бъде "U-образно" възстановяване, като вътрешните полети ще се нормализират по-бързо от международните", посочи той и предупреди: "Без спешни финансови мери на облекчение много авиокомпании няма да оцелеят, за да поведат икономическото възстановяване".

В началото на април броят на полетите в световен мащаб е намалял с 80 процента в сравнение със същия период на 2019 г., съобщи IATA, която обединява 290 авиокомпании по света.

Кризата в авиационния сектор започна в края на януари, когато авиокомпаниите преустановиха услугите си в и до Китай, където възникна огнището на вируса Covid-19.

IATA призовава авиокомпаниите да получат финансови облекчения под формата на заеми, гаранции за заеми, подкрепа за пазара на корпоративни облигации и данъчни облекчения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна