Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариу Сентену : "Корона облигациите" са все още опция за Еврогрупата

Мариу Сентену, председател на Еврогрупата
Снимка: Ройтерс

Председателят на Еврогрупата Мариу Сентено заяви в сряда, че в рамките на еврозоната все още има възможност за съвместно емитиране на еврооблигации в отговор на коронавирусната криза, въпреки че някои страни членки предпочитат различен подход.

Говорейки пред немското издание "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (Frankfurter Allgemeine Zeitung, Сентену подчерта, че Еврогрупата има "само няколко седмици", за да реши как да финансира своя фонд за възстановяване от коронавируса.

Шефът на Еврогрупата отбеляза, че общите еврооблигации, наричани също така "корона облигации", могат да бъдат комбинирани с възможността за финансиране на фонда чрез бюджета на ЕС.

След продължителни разговори през миналата седмица финансовите министри от еврозоната се съгласиха да бъде сформиран фонд за възстановяване, който да помогне за съживяване на икономиката след настоящото ѝ блокиране. Държави като Германия, Нидерландия и Австрия обаче изказаха възражения по отношение на идеята за емитирането на съвместни еврооблигации и предпочитат да се осигури финансиране на възстановителния фонд чрез бюджета.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени