Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевтичната група на ЕС: Казаното от Асена Стоименова не е „фалшива аларма“

| обновено на 15.04.20 в 19:52
Проф. Асена Стоименова
Снимка: БГНЕС

От Фармацевтичната група на Европейския съюз заявиха за „Хоризонт“, че заявеното в интервютата на председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова пред БНР и БНТ не може да се разглежда като „фалшива аларма“.

„Европейската комисия, Европейската агенция за лекарствата, Европейските фармацевтични компании, болниците, нашата група и много други работещи в сектора на здравеопазването са изтъквали риска от недостиг на лекарства заради пандемията“, се казва в отговора до БНР. 

По-рано Българският фармацевтичен съюз информира Фармацевтичната група на Европейския съюз за обвиненията срещу председателя на съсловната организация проф. Асена Стоименова във връзка с интервюта, дадени пред БНР и БНТ.

Според прокуратурата чрез тези интервюта, в които тя информира за евентуален недостиг на лекарства в пандемичната обстановка, е всяла страх и паника.

Според Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб“, проф. Стоименова не е упражнила противозаконен натиск върху обществото:

„Нашата подкрепа е затова, че тя е един изключителен експерт, доказал се в годините. В никакъв случай не можем да кажем, че тя ни плаши. Напротив, тя ни информира, опирайки се на изказвания на членове на Европейската комисия, както и на Световната здравна организация, че е възможно да има някакъв недостиг на лекарства заради субстанциите, които се произвеждат в Китай, в Индия. Ние в годините многократно сме сигнализирали за недостига на едно или друго лекарство, базирайки се на сигнали от наши пациенти, и това е един нормален процес“.

От Националната пациентска организация посочват в декларация, че са загрижени от привличането под отговорност на проф. Стоименова.

Виктор Паскалев, заместник-председател на НПО:

„В обществото трябва да се чуват и различни мнения. Към настоящия момент нямаме липса на медикаменти, но ако този процес продължава и се задълбочи, е възможно да се получат и такива“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна