Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови над 5 милиона молби за помощи за безработица в САЩ през последната седмица

Само за последните четири седмици над 21 милона американци останаха без работа

Броят на американците, които през последната седмица загубиха своята работа и поради това подадоха молби за обезщетения за безработица, се увеличи с около 5,25 милиона, което доведе до ръст на общия брой на уволнените в САЩ с над 21 милиона само в рамките на месец, докато водещата световна икономика се бори с коронавирусната пандемия.

Заявките за социални помощи за безработица през седмицата до 11-ти април се увеличиха с 5,245 милиона, което е с 1,37 милиона по-малко, отколкото през предходната седмица до 4-ти април, когато техният брой нарасна с 6,615 милиона и след тяхно увеличение с 6,867 милиона през седмицата до 28-и март и с 3,3 милиона през седмицата до 21-ви март.

Така само в рамките на последните четири седмици беше отчетена загуба на над 21 милиона американски работни места, което е пореден знак, че коронавирусната пандемия вече вкара водещата световна икономика в рецесия.

Това се видя ясно и от оповестените в сряда рекордно слаби данни за продажбите на дребно и за индустриалното производство в САЩ през месец март.

Според редица икономисти грандиозният скок на молбите за помощи за безработица означава, че дори още този месец или през месец май нивото на безработица в САЩ може да достигне около 15% - най-високото ниво от Голямата депресия през 30-те години на миналия век насам. Нивото ще бъде дори още по-високо, ако се включи неизвестен брой американци, които все още се водят по ведомост, но не работят.

Колко скоро повечето нови безработни американци ще се върнат на работа ще зависи от това колко бързо ще бъде отворена икономиката.

По-късно в четвъртък президентът Тръмп планира да обяви федерални насоки за това как отделните американски щати могат да започнат да облекчават наложените строги ограничения, въпреки че редица губернатори твърдят, че не са готови да направят това с оглед на все още растящият брой на случаите на Covid-19.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени