Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фил Хоган: ЕС трябва да диверсифицира веригите си на доставки след вирусната криза

Фил Хоган, европейски комисар на търговията
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз и европейските компании трябва да диверсифицират (да разнообразят) своите вериги за доставки, за да намалят зависимостта си от отделни страни, но това не означава връщане на цялото производство в Европа, заяви в четвъртък еврокомисарят по търговията Фил Хоган, съобщава Ройтерс.

През миналия месец лидерите на ЕС подчертаха необходимостта блокът да има "стратегическа автономия" след коронавирусната криза, подпомогнат от новите правила, които ще влязат в сила през октомври и ще съдържат проучване на чуждестранните инвестиции, ако те включват много важни активи или технологии.

Според европейски дипломати някои страни членки са интерпретирали това като сигнал, че някои производства, които през последните десетилетия са били офшорни и базирани най-често в Азия, трябва да се върнат в Европа.

Европейският комисар по търговията Фил Хоган заяви в четвъртък пред министрите на търговия в ЕС, че това не трябва да означава, че Европейския съюз има за цел да се превърне в независим и самостоятелен, подчертавайки, че това би било непостижима цел.

"Трябва да разгледаме как да изградим еластични вериги за доставки, базирани на диверсификация, като в същото време признаем простия факт, че няма да можем да произвеждаме всичко на местно ниво", посочи той.

Трябва да се има предвид, че въпросът за разнообразните вериги за доставка се простира извън тези, свързани с доставките на медицински консумативи и храни.

Преди ден Германия обяви, че най-голямата икономика в Европа е навлязла в рецесия през март, като беше подчертано, че именно прекъснатите вериги за доставки и сриващото се търсене имат огромно влияние за това.

Нидерландският министър на търговията Сигрид Кааг посочи пред репортери след края на днешната видеоконферентна среща с неговите колеги от ЕС и с еврокомисарят Фил Хоган, че се пробужда необходимостта да се определят най-слабите връзки във веригите на стойността. Веригата на стойността е поредица от бизнес дейности, при която продуктите преминават последователно, като след всяка дейност повишават стойността си.

"Колко много желаете да започнете да произвеждате отново в рамките на вътрешния пазар? Как можете да смекчите свръхзависимостта от страни като Китай или Индия, когато става дума за стоки от първа необходимост?", отбеляза Кааг, изброявайки областите за бъдеща дискусия в ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна