Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едни от най-тежките случаи на Covid-19 са във „Факултета“ и „Филиповци“

Екипи на Столичната регионална здравна инспекция започнаха масовото тестване за Covid-19 в столичния квартал "Факултета", 16 април 2020 г.
Снимка: БГНЕС

От вчерашните проби с бързи тестове на жители на столичните квартали „Факултета“ и „Филиповци“ 50% от пробите са излезли положителни на PCR тестовете, стана ясно на днешния брифинг на Националния оперативен щаб.

 Директорът на РЗИ София д-р Данчо Пенчев съобщи:

"Изследванията и епидемиологичните проучвания продължават в момента на терен. В двата квартала в момента са два екипа с повече от десет човека.

Един екип включва епидемиолог, санитарен инспектор и пробонабирачи.

Епидемиологът, който е на място и на терен преценява по време на самото епидемиологично проучване, дали да се вземе бърз тест, дари директно да се вземе PCR".

Целта на масовото тестване, което тече в двата квартала в момента е да се открият заразените лица и активните вирусоносители, а не преболедувалите вече, уточни ръководителят на Щаба, ген. Венцислав Мутафчийски.

„Гледах репортажи за натрупаното напрежение (във „Факултета“) и за опити за организация в мрежите на протести, но искам да напомня, че заповедта, която забранява събирането на повече от двама души, на публични събирания, никой не я е отменял. Така че има съответни разпоредби, които трябва да се спазват“, каза  Мутафчийски.

Той настоя да се изчака цялото проучване за двата квартала и „тогава да коментираме и разсъждаваме по тези процеси“.

„В двата квартала („Факултета“ и „Филиповци“) имаше впечатляващи съсредоточавания на случаи, включително и едни от най-тежките, които в момента са в болница", допълни проф. Мутафчийски.

По контролно-пропускателните пунктове на кв. „Факултета“ обстановката към днес сутринта обстановката е спокойна. Те са общо 23, а 5 са във „Филиповци“, предаде репортерът на БНР Николай Христов.

Няма напрежение към момента. Снощното напрежение във „Факултета“ е било породено от битов инцидент – след употреба на алкохол и опит на няколко човека в нетрезво състояние да преминат един от контролно-пропускателните пунктове. Те са били върнати от органите на реда, няма задържани.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени