Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската православна общност в Истанбул посреща Възкресение Христово

Църквата "Св. Стефан" в Истанбул
Снимка: БГНЕС

Българската православна общност в Истанбул и християните в цяла Турция също посрещат Възкресение Христово. Тази година обаче те не могат да се съберат на църква, тъй като посещенията на богомолците в храмовете бяха ограничени заради коронавируса.

Българският свещеник в Истанбул отец Ангел Велков отслужи тържествената служба за Възкресение Христово в параклиса в Българската екзархия в квартал „Шишли“. Тя беше излъчвана на живо през социалните мрежи.

Служба е отслужил и българският свещеник в Одрин отец Александър Чъкърък.

На 19-и март Вселенският патриарх Вартоломей разпореди във всички църкви в диоцеза на патриаршията, сред които са и българските храмове в Турция, да не се провеждат публични богослужения. Поради това беше затворена и Желязната църква „Свети Стефан“. На 11-и април патриарх Вартоломей публикува послание за Великден, в което се подчерта необходимостта да се предпазва животът на другите и да се последват съветите на медиците хората да останат по домовете си.

Как православните българи посрещат светлия ден при тези ограничения разказва Юлия Лязе от българската общност:

„Ние, както всяка година, традициите си ги правим. Цялата Страстна седмица постим, разбира се, боядисваме си яйца. Колкото можем, по телевизията гледаме.“ 

По традиция българската общност заедно посрещаше Възкресение, а на сутринта в неделя след литургията за второ Възкресение в храма „Св. Стефан“ се събираше на празничен обяд в пролетно раззеленения двор на Екзархията. Тази година забраната на турските власти гражданите да излизат от домовете си през събота и неделя в 30. градски агломерации в страната  и в град Зонгулдак, както и забраната за посещения на храмовете, издадена от църквата, осуети спазването на традицията за най-големия християнски празник. На помощ обаче идват технологиите, казва Юлия Лязе:

„Говорим си по телефона, имаме група в Уотсап. Колкото можем, правим си традициите.“

„Всеки може да запали свещ пред иконата и да почета Светото писание или църковна книга у дома, за да отбележи Възкресението, съветва отец Ангел.

Засегнати от забраната за излизане на улицата са и православните християнски общности в южните области на Турция край границата със Сирия в градове като Мардин и Хатай. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна