Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност за страната ни във връзка с пожара край бившата АЕЦ „Чернобил“

Пожарът край бившата Чернобилска АЕЦ избухна на 4 април.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пожарът край бившата Чернобилска АЕЦ, възникнал на 4 април, вече е потушен, преди повече от 70 часа, заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Брифингът бе свикан по повод твърдения в социалните мрежи за потенциална опасност за страната ни, уточни ръководителят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски, който също участва в брифинга.

„Получих много лични обаждания и предложих на премиера да направим тази пресконференция. Стойностите на радиационния гама-фон, измерен от националната автоматизирана система за мониторинг и постовете за радиационно наблюдение и оповестяване са в нормалните за страната граници. Постовете са разположени на територията на цялата страна – 29 станции – гръбнакът на нашата система. Всеки ден наблюдаваме радиационната обстановка и в момента тя е в рамките на нормата“, отбеляза Николай Николов. 

"Важно бе това да бъде изяснено в и без това напрегнатата ситуация", посочи Мутафчийски. "Такава опасност дори теоретично не съществува", допълни той.

Проф. Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология, увери от своя страна, че от 5 април ситуацията се наблюдава. "Няма да има никакви промени в радиационната обстановка, дори и със североизточния вятър", увери той.

И изтъкна, че още от 5 април НИМХ е задействал системата за ранно предупреждение при ядрени аварии, която още тогава показа, че максималната концентрация, която ще пристигне в България ще бъде на 8 април, но тази концентрация е такава, че дори уредите не могат да я отчетат. "Системата показва, че няма да има никакви промени в радиационния фон", каза още Брънзов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна