Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Каутарани - човекът, който пое ролята на Солеймани в Ирак

Мохамед Каутарани (вляво) с тогавашния премиер на Ирак Нури ал Малики и с лидера на "Хизбула" Хасан Насрала в Бейрут. 30 ноември 2014 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Месеци след като САЩ ликвидираха висш ирански генерал в Багдад, те предложиха милиони долари награда срещу информация за мистериозен мъж, който се е наел с работата му – Мохамед Каутарани от „Хизбула“, предаде АФП.

Вашингтон обяви миналата седмица, че Каутарани е поел част от политическата координация на свързаните с Иран паравоенни групировки, по-рано извършвана от командващия иранския Корпус на революционните стражи ген. Касем Солеймани.

Всъщност, когато американски дрон ликвидира през януари Солеймани край летището в Багдад, слабо известен, но влиятелен ливанец от „Хизбула“ бе спряган, че е загинал заедно с Солеймани.

Бързо бе потвърдено, че Каутарани не е сред убитите в атаката, която изправи враговете Техеран и Вашингтон на ръба на война.

Но слуховете за издигането му само доказаха мястото му сред сенчестите проирански посредници в Ирак.

Решени да ограничат иранското влияние в Ирак, САЩ миналата седмица обявиха награда от 10 млн. долара за каквито и да е детайли от дейността и приближените на Каутарани.

Държавният департамент го обвини в наследяване отчасти на ролята на Солеймани да координира проиранските фракции в Ирак, който са атакували дипломатически мисии и са „ангажирани широко с престъпна дейност“.

Касем Солеймани

Вашингтон за първи път обяви Каутарани за терорист през 2013 г. заради „обучение, финансиране и оказване на политическа и логистична подкрепа за иракски шиитски групировки“.

Роден в Ирак в края на 50-те години Каутарани е следвал в Наджаф и е женен за иракчанка, от която има четири деца.

Възходът му започва след водената от САЩ инвазия.

„Каутарани е назначен в „Хизбула“ да отговаря за Ирак през 2003 г. и да докладва директно на лидера ѝ Хасан Насрала“, заявява запознат източник.

В тази роля той често пътува между Багдад и Бейрут, за да преговаря с иракски фигури, в частност по време на бурните моменти на съставяне на правителство и избори.

„В това амплоа той е копие на Солеймани“, коментира високопоставен представител на иракските власти, който се е срещал с него.

От своя страна иракският политически експерт Хишам ал Хашеми казва за Каутарани: „Той е диригент на шиитския оркестър“, който е лоялен на Техеран. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна