Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провал на изслушването на Борисов в парламента, БСП с повторно искане

| обновено на 21.04.20 в 20:12
Цвета Караянчева
Снимка: архив БГНЕС

Парламентът на два пъти не можа да събере кворум, за да започне заседанието, на което премиерът Бойко Борисов трябваше да бъде изслушан за мерките по време на извънредното положение.

Поисканото от БСП парламентарно заседание бе бойкотирано от управляващите от ГЕРБ.

Още преди регистрацията председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че управляващите няма да се регистрират:

„Парламента не е затворен, но той работи в извънредно положение. Не считаме, че днешното извънредно заседание, посветено на парламентарния контрол, има значение такова, че да правим подобно събиране на незнайно колко вирусоносители без симптоми“.

При втория опит за регистрация таблото за кворума отчете 91 народни представители. председателят на парламента Цвета Караянчева обяви:

"Поради липса на минимално изискуемия брой народни представители за откриване на заседанието в указания ден и час - 121, а до момента има регистрирани 91 народни представители, преустановявам регистрацията за днешното заседание.

С това процедурата, предвидена в член 78, точка 2 от Конституцията на Република България и член 46, алинея 2 и 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, е изчерпана".

БСП обвини премиера и поиска ново изслушване

След проваленото заседание, на което трябваше да бъде изслушан министър-председателят, ръководството на БСП направи брифинг в зала „Запад“ на Народното събрание, на който лидерът на социалистите Корнелия Нинова категорично обвини премиера Борисов, като каза, че той е наредил на парламентарната група на ГЕРБ да не се регистрират:

„Не ГЕРБ решиха днес да не се регистрират, Борисов им нареди. Отговорността е негова - лична и персонална",  каза Нинова, посочвайки, че че това е поредна стъпка към едноличната власт на премиера.

Лидерът на БСП допълни:

„Днес министър-председателят се скри от вашите въпроси и се подигра с вашите тревоги, защото правителството през дните, в които тече кризата, създаде хаос, внушава ви страх, разделя ви и ви остави на произвола на съдбата“.

БСП ще поискат ясен план за извеждане на страната от кризата. Още днес те отново са внесли необходимите минимум 48 подписа в деловодството на Народното събрание със същото искане  - да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов за мерките, взети за справяне с кризата с коронавируса.

Председателят Цвета Караянчева трябва да свика в рамките на 7 работни дни извънредното заседание.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна