Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът продължава да дълбае нови ценови дъна

Петролните фючърси продължават да се понижават драматично за трета поредна сесия на търговия, като петролът Брент достигна най-ниски ценови дъна от 1999 г. насам, докато пазарите на черното злато се борят с огромното пренасищане на фона на сриващото се търсене на всички петролни продукти - от бензин до реактивно гориво - в резултат на пандемията от коронавирус.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през юни се сринаха в началото на днешната търговия с близо 25% до $ 15,98 за барел - най-ниското ценово ниво от юни 1999 г. насам, след като и вчера те се разделиха с около 25% от стойността си. Последва известна стабилизация около $ 17,00 за барел, но въпреки това цената на петрола брент е все още с 12% под снощните нива на затваряне на пазара.

Поевтиняването на американския лек суров петрол е малко по-сдържано, след като във вторник вечерта беше падежът на прословутите фючърсни контракти с доставка през май, които се сринаха през последните дни за пръв път в историята на отрицателна територия към -$ 37,63 за барел.

Днес юнските фючърси на американския суров петрол WTI се понижават с около 7% към $ 10,80 за барел, след като във вторник те се сринаха за кратко до 21-годишно дъно от $6,50 за барел - най-ниско ниво от февруари 1999 г.

Поредното силно поевтиняване на петролните фючърси е факт, тъй като енергийният комплекс по цял свят е изправен пред постоянен натиск, концентриран върху недостига на места за съхраняване на петролния излишък от една страна, и от друга страна - наводняването на пазара със суровина, която се изпомпва от големите петролни производители.

Според оценка на компанията Platts Analytics ключовият център за съхранение на петрол в САЩ - Кушинг (Cushing) вече е бил достигнал капацитет на запълване от 70% още към 10 април (около 55 млн. барела складова наличност), като само за седмица складовите запаси там са се увеличили с още 5,7 млн. барела.

В същото време Американският петролен институт (API) оповести късно снощи, че складовите запаси на суров петрол в САЩ са нараснали през седмицата до 17-и април с цели 13,2 млн. барела до общо 500 млн. барела.

По-късно днес се очакват и официалните данни за седмичните складови запаси на Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA).

Според EIA общият капацитет на работните хранилища в САЩ е около 653,4 милиона барела. Нетните запаси, държани в рафинерии и в т.нар. резервоарни ферми, бяха за около 323,5 милиона барела към седмицата до 10 април, заемайки по този начин 57% от общия апаците за съхранение.

Анализатори предполагат, че при сегашният темп на нарастване, петролните хранилища в САЩ ще се запълнят за 7 - 8 седмици.

Графика на петрола Брент

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна