Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на продажбите на видеоигри в САЩ

Според изследователската компания NPD Goup, продажбите на видеоигри в Съединените щати са нараснали през март с 35% спрямо година по-рано заради наложената блокада и карантина с цел ограничаване разпространението на коронавируса.

Американските потребители са изхарчили през миналия месец 1,6 милиарда долара за видеоигри и хардуер, като това е най-голямата сума за месец март от 2008 година насам.

"Тъй като през последните седмици общностите практикуват социално дистанциране и съблюдават нарежданията за оставане у дома, много хора се обърнаха към видеоигрите като средство за забавление и намиране на контакти", посочи Мат Пискатела, анализатор от NPD Group на гейминг индустрията. "Независимо дали хората играят заедно на дивана локално или играят онлайн, игрите генерираха по-голяма ангажираност, което доведе до съответно увеличаване на потребителските разходи".

Интересно е, че анализаторите на компанията също така отбелязват, че продажбите на хардуер, софтуер, аксесоари и карти за видеоигри са спаднали с 28% през първите два месеца на 2020 г.

"Всички категории видеоигри обаче увеличиха двуцифрено продажбите си през март, като хардуерът, софтуерът, необходимите аксесоари и гейминг карти се увеличиха съответно с 63%, с 34% и с 12%", отчитат от изследователската компания.

Анализаторите очакват, че продажбите на видеоигри ще бъдат още по-големи поради настоящата ситуация, след като през март продажбите на игровите конзоли Xbox One, PlayStation 4 и Nintendo Switch скочиха с 63% до 461 млн. долара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна