Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водни неволи в Шуменско

Снимка: Pixabay

Горещото време и увеличената консумация на вода е причината да не се спазва графикът за воден режим в каолиновското село Тъкач. Това заяви за Радио Шумен главният инженер на ВиК Шумен Антон Стефанов по повод множеството сигнали до Радио Шумен на хора от селото. Част от абонатите твърдят, че има домакинства, които трети ден са без капка вода.

"Във високите части се получава нарушаване при завишена консумация. Не може да става дума за три дни без вода. По-скоро има нарушено водоподаване. Няма 24 часа постоянно, но 12 часа се осигурява. Търсим начини да балансираме нещата, но всичко се дължи за завишена консумация и хората сами трябва да намалят потреблението и да използват разумно водата", каза той. 

Във Върбица също не се спазва графикът, обявен за воден режим, алармираха наши слушатели. 

Общинският център се водоснабдява изцяло от каптажи, които се водят плитки водоизточници. Там са измерени много малки водни количества – 5 литра за секунда, което пък от друга страна увеличава времето за напълване на водоема. Това е причината там да не се спазва графикът на водния режим, каза още инж. Стефанов.

В момента в Шуменска област режим на водата имат около 15 населени места. Ако засушаването продължава, към този списък ще бъдат добавени и други села, каза още инж. Антон Стефанов.

По публикацията работи: Айше Лятиф
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени