Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка понижи агресивно основната си лихва

Турска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда Централната банка на Турция намали агресивно основния си лихвен процент въпреки слабата турска лира, за да подкрепи силно засегната от коронавирусната пандемия икономика на страната.

Комитетът за парична политика на Турската централна банка намали основната си едноседмична репо лихва с цели 100 базисни пункта до 8,75% от 9,75%, докато анализатори и икономисти очакваха по-скромно понижение с 50 базисни пункта.

Това е третото намаление на лихвените ставка от началото на годината. На извънредна среща през март банката отново намали лихвата със 100 базисни пункта и обяви серия от мерки за осигуряване на ликвидност и кредити за за турските компании.

За да се овладеят отрицателните ефекти от вирусната пандемия върху турската икономика, е от изключително важно значение да се осигури здравословното функциониране на финансовите пазари, кредитните канали и фирмените парични потоци.

След края на днешното заседание централната банка отбеляза, че рисковете за инфлационните прогнози за края на годината са в посока надолу (за по-слаба от очакваното инфлация).

През март инфлацията в Турция се забави до 11,86% от 12,37% през февруари най-вече заради спада на петролните цени. По-рано банката прогнозира отслабване на инфлацията до 8,2% в края на годината.

Централната банка също така посочи, че ще продължи да използва всички налични инструменти, за да изпълни целите за ценова и финансова стабилност.

По-голямото от очакваното понижение на лихвата доведе до допълнителен натиск върху турската лира на валутните пазари, което в даден момент може да наложи намеса от страна на централната банка под формата на валутна интервенция.

Щатският долар поскъпна към 6,9970 турски лири, достигайки най-високо ниво от август 2018 г. насам, докато еврото нарасна за кратко до 7,6100 турски лири - най-високо ниво за единната европейска валута от септември 2018 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна