Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп нареди на ВМС на САЩ да стрелят по ирански кораби, ако ги тормозят

Снимка от американски боен кораб показва преминаващи в близост съдове на Иранската революционна гвардия край Кувейт на 15 април.
Снимка: БТА

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че е наредил на американските военноморски сили да унищожават всеки ирански плавателен съд, който ги безпокои, предаде Ройтерс.

Това става седмица, след като 11 плавателни съда на Иранската революционна гвардия се насочили в опасна близост до американски кораби в Персийския залив.

„Дадох заповед на военноморските сили на САЩ да стрелят и унищожат всеки ирански военен катер, който тормози нашите кораби в морето“, написа Тръмп в Туитър.

Макар американските ВМС да имат правомощията да действат при самоотбрана, думите на Тръмп изглежда отиват по-далеч, като е възможно да предизвикат напрежение между Иран и САЩ, посочва Ройтерс.

Говорител на иранските въоръжени сили отговори, че Вашингтон по-добре да се съсредоточи върху спасяването на заразените от новия коронавирус свои военни.

„Вместо да тормозят другите, американците трябва да вложат всичките си усилия към спасяване на членове от своите сили, които са заразени с коронавируса“, каза Аболфазъл Шекарчи, цитиран от агенция иранската агенция ИСНА.

Преди седмица американските военни обвиниха Иран в „опасни и провокативни маневри“, като казаха, че 11 техни плавателни съда се насочили в опасна близост до американски кораби в Персийския залив, като един от тях преминал 9 метра от катер на бреговата охрана на САЩ.

Такива инциденти имаше от време на време преди няколко години, но не и напоследък, посочва Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна