Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албански сезонни работници могат да отидат в Гърция през май

Премиерът на Албания Еди Рама
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Албания и Гърция, чиито граници са затворени заради коронавируса, се договориха да работят за начин, по който албанските сезонни работници в селското стопанство да могат да отидат в Гърция към средата на май, заяви албанският премиер Еди Рама, предаде Ройтерс.

Той каза, че е разговарял с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис за борба срещу Covid-19, съживяване на икономиката и „специално за взаимния интерес от подпомагане на взаимодействието в сезонната заетост“.

Гръцките фермери се нуждаят от 50 000 берачи на плодове и зеленчуци през май и хора за работа на полето. Обикновено те идват от съседна Албания, както и България и Румъния, които също като Гърция са членки на ЕС. Дотогава Тирана планира значително смекчаване на ограничителните противоепидемични мерки.

„Постигнахме съгласие заедно внимателно да разгледаме въпроса за движението на сезонни работници от Албания за Гърция с оглед от взаимната нужда за намиране на начин за включването им в сезонната работа в средата на май“, написа Рама в профила си във Фейсбук.

Той добави, че е благодарил на Мицотакис, че не е предприемал действия срещу албанските сезонни работници, останали в Гърция след затварянето на границата. Както и че разговорът с премиера на Гърция е бил важен с оглед на това, че близо половин милион албанци живеят и работят там.

Ройтерс посочва, че отношенията между Албания и Гърция са стабилни въпреки някои нерешени въпроси, като делимитацията на морската граница между тях.

Според гръцки медии гръцкото земеделско министерство се безпокои, че затворената граница може да попречи за идването на най-квалифицираните албански работници, да съсипе продукцията на фермерите и да причини големи загуби на икономиката, посочва агенцията.

На Гърция ѝ се иска да улесни пристигането им, но също планира предпазни мерки, като първо ти подложи на тест за коронавируса или няколко дни карантина, преди да излязат на полето.

Приходите от сезонните работници в Гърция и преводите са важни и за албанската икономика, посочва Ройтерс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна