Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Можем ли да укрепим имунната си система срещу Covid-19

Комбуча и модните витаминени добавки са магическите отвари на модерната епоха

БНР Новини
Снимка: Rawpixel

Испанският грип, най-смъртоносната пандемия в историята, избухва през 1918 г., заразява над 500 милиона души (една четвърт от световната популация по онова време) и убива десетки милиони по целия свят.

Втръсналото вече клише за кризата като възможност тогава се възприема буквално от продавачите на магически лекарства и рекламите на какви ли не отвари и екзотични вещества започват да пълнят страниците на вестниците, наред със смразяващите заглавия за брой умрели и заразени

Изразът змийско масло – евфемизъм за фалшив лек, опакован като панацея, добива особена популярност.

И въпреки че днес ни дели цял век научни изследвания от 1918-а, псевдопанацеите, змийските масла и пенкилерите са на ръка или клик разстояние. Този път не точно с претенцията да лекуват, а да укрепят имунната ни система. 

Змийско маслоКакто и преди Covid-19, знайни и незнайни псевдоспециалсти ни съветват да приемаме повече витамин С и антиоксиданти с храната, а новите фаворити на псевдонауката са комбуча и пробиотиците.

Уви, в самата идея за укрепване (буустване) на имунната система няма никаква научна истина.

"Имуниетът има различни компоненти, казва Акико Ивазаки, имунолог от Университета Йейл. Имаме кожа, дихателни органи и лигавици – те ни осигуряват преграда срещу инфекциите. Но когато вирусът премине през тези защити, трябва да се активира "вътрешната имунна реакция". Тя съдържа химикали и клетки, които вдигнат тревога и започват да ни отбраняват от нападението. 

Тогава се намесва придобитият имунитет, той включва антителата, които се появяват след няколко дни или седмици. Важно е да се отбележи, че придобитият имунитет засяга определени патогени. Например Т-клетките, специфични за Covid-19, не реагират на инфлуенца или бактериални патогени.

Повечето инфекции накрая водят до придобиване на имунитет, но има и друг начин на действие и това са ваксините – излагането на тялото на живи или мъртви микроби или части от тях, които помагат на тялото да идентифицира реалния враг, когато го срещне. 

Погледнато по този начин това означава, че "повишаването" на имунитета трябва да направи тези реакции по-активни или интензивни.

Но всъщност, вие не искате това

Вземете симптомите на настинката – болки по тялото, треска, замъгляване на съзнанието, обилни сополи и храчки. Повечето от тези проблеми не ги причинява вирусът. Те са провокирани от собственото ви тяло нарочно: те са част от имунната реакция.

В този случай секретите помагат да извадите патогените, високата температура прави тялото некомфортно горещо и за вируса става трудно да се репликира, а болките и общата отпадналост са странични следствия на възпалените химикали, които преминават през вените ви, давайки нареждания на имунните клетки къде да отидат и какво да правят.

Възпалението всъщност показва, че организмът ви реагира, а ироничното е, че "имуноукрепващите" средства претендират да облекчават и намаляват възпалението.

Витаминените добавки не носят полза на имунната ви система, освен ако нямате дефицити. В развития свят повечето хора получават витамини чрез диетата си (освен ако тя не е ограничена, веганите например са по-изложени на определени витаминни дефицити). Има само едно изключение – витамин D – него не е лоша идея да си набавяте.

Ако вярвате на уелнес експертите и хомеопатите, комбуча е нещо повече от блудкаво, газирано питие, направено от ферментирал чай. Интернет изобилства от бомбастични твърдения, че лекува всичко от настинка до рак, че даже и СПИН. А сега, разбира се, е изваден на въоръжение срещу Covid-19.

Къде е истината: като пробиотик, комбучата съдържа живи микроорганизми, но първо – няма потвърдено изследване, че пиенето на комбуча е достатъчно, за да концентрира пробиотици в тялото, и второ – за момента няма никакво потвърждение, че комбуча може да лекува от каквото и да било.

Няма и сведения който и да е пробиотик да ви защитава от Covid-19.

Според Акико Ивазаки приемането на подобни вещества не вреди, проблемът е, ако създаде фалшива увереност, че сме защитени.

Начин да помогнете на имунната си система има, но той не се продава в шишенце: наспивайте се, яжте балансирана диета, движете се и избягвайте стреса. 

Чували сте го и друг път, нали? Уви, нищо по-добро за момента не е доказано да действа. 

Източник BBC Future

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна