Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УЕФА дава авансово 70 млн. евро на 696 клуба с национали

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската футболна централа УЕФА реши на извънредното си заседание днес да отпусне авансово 70 милиона евро, които ще бъдат разпределени между 676 клуба.

Финансова помощ ще получат отборите, които са имали национални състезатели, които са били викани за европейските квалификации или мачовете от Лигата на нациите през последните две години.

Въпросната сума е трябвало да бъде отпусната след края на европейското първенство, но поради пандемията от Covid-19, която блокира спорта и в частност футбола, средствата са освободени по-рано, за да се подпомогнат клубовете.

По договор УЕФА ще даде на клубовете най-малко от 200 млн. евро като сумата е базирана и на приходите от еврофиналите, които трябваше да се проведат това лято, но бяха отложени за следващата година.

Един от въпросните 676 клуба ще получи сумата от 630 000 евро, но неговото име не бе назовано. Сумата е изчислена на база футболистите от клуба, взели участие в мачове на съответните национални отбори.

2,7 млн. евро от цялата сума ще бъдат разпределени допълнително след приключването на баражите за Евро 2020, в които участва и съставът на България.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени