Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бонуси за работа по време на епидемията в Словения

Любляна наложи строги карантинни мерки за борба с разпространението на коронавируса.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 90 процента от работещите в Словения ще получат материални стимули за рисковете за здравето си и положените допълнителни усилия по време на епидемията, предаде агенция Хина, цитирана от БТА.

Стимулите ще възлизат на около 25 процента от основната заплата, съобщи правителството.

За тази цел правителството е отделило 98 милиона евро за периода от 12 март, когато бе обявена епидемията, до края на май, до когато е в сила „мегазаконът“ за държавна помощ за икономиката, гражданите, работодателите и работещите, засегнати от коронавируса.

Почти половината от общия фонд е за работещите в здравния сектор, а останалото е за органи в състава на правителството и министерствата, повечето за държавни служители като полицаи, надзиратели в затвори, войници, работещи в гражданската защита и в спасителните служби.

Най-високото допълнително заплащане за коронавируса възлиза на 100 процента от основната заплата и се смята, че то ще е за здравните работници - лекари и медицински персонал в интензивните отделения, като решенията за индивидуалното допълнително възнаграждение ще се взима от директорите на институциите, които най-добре познават работата на всеки отделен лекар или медицинско лице.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна