Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Памет за диригента Васил Стефанов

на 24 април 2020 г. от 19.20 часа

Васил Стефанов
Снимка: archives.bnr.bg

Почти четири десетилетия големият български диригент Васил Стефанов е всеотдайно свързан със Симфоничния оркестър на БНР. През 1948 г. полага основите на този радиосъстав и започва редовното излъчване на концертите му в ефира. След временна раздяла (в този период дирижира Софийската филхармония) през 1954 г. се завръща в Радиото, става главен диригент на оркестъра и го ръководи до края на живота си (1991 г.). Изключителни са заслугите му за формирането на неговия облик на високопрофесионален състав с великолепни творчески постижения, паметни концертни изяви и прекрасни записи, част от Златния фонд на Националното радио. 

Цигуларят Иван Пеев, дългогодишен концертмайстор на Радиоркестъра, разказва: „Епохата Васил Стефанов е невероятна школа в живота на един музикант. Първо, той беше блестящ цигулар и камерен изпълнител (завършва Музикалната академия в София в класа по цигулка на проф. Саша Попов) и блестящ концертмайстор в Царския военен симфоничен оркестър – години преди да се посвети на дирижирането. Всичко това вече предопределя рядкото му предимство да познава работата на оркестъра „отвътре“ и до най-големи подробности. За него нямаше тайни в оркестровото свирене. И това в съчетание с безспорните му диригентски качества: изключителна музикалност, ерудиция, организираност, прецизност, силен характер, облечен в етични взаимоотношения с оркестрантите“. 

В предаването ще чуете личните спомени на Маестрото за Пътя в музиката, съхранявани в Златния фонд на БНР, и някои от неговите възхитителни записи: „Севдана“ от Георги Златев-Черкин (Васил Стефанов свири в партньорство с пианистката Снежина Гълъбова), със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството му – Симфония № 6 от П. И. Чайковски (документален запис от 1966 г., направен в залата на Френското радио), „Четири скици“ от Димитър Ненов, части от Трета симфония на Сергей Рахманинов, Втора симфония „Новият Прометей“ от Александър Райчев, Концерт за цигулка и оркестър № 2 от Сергей Прокофиев със солист Стойка Миланова (запис, получил Голямата награда на френската академия „Шарл Кро“ през 1972 г.).

Слушайте „Музикални вечери“ на 24 април от 19.20 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.