Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва в края на една кошмарна за черното злато седмица

Петролните фючърси поскъпват за трета поредна сесия на търговия в края на една кошмарна за пазара на черното злато седмица, в началото на която изтичащите фючърси на американския лек суров с доставка през май се сринаха за пръв път в историята на отрицателна територия, достигайки - $37,63 долара за барел.

Въпреки днешното възходящо движение, петролът е на път да поевтинее за трета поредна седмица, като инвеститори на стоковите борси се опитват да направят равносметка на историческия ценови срив преди дни, който постави фокуса на вниманието върху проблемите със свръхпредлагането и намаляването на капацитета за съхранение от страна на енергийния комплекс.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юни нараства през петъчната търговия с малко над 2% към $21,80 за барел, след като вчера те се повишиха с 4,7%, а в сряда отскочиха с цели 20%. Въпреки това в рамките на цялата седмица се оформя ценови спад от близо 10%, след като в сряда беше ударено 21-годишно дъно от $15,98 за барел (най-ниско ниво от 1999 г.).

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през юни поскъпват в петък с 4,5% към $ 17,25 за барел, след като през предходните две сесии на търговия те поскъпнаха с по 20%, отскачайки от 21-годишното дъно от едва $6,50 за барел, ударено в понеделник. Въпреки солидният отскок през последните три дни на търговия, американският лек суров петрол се очаква да поевтинее в рамките на цялата седмица с близо 32%.

Подкрепа за поскъпването на петрола през последните дни оказва подновеното напрежение между САЩ и Иран, след като в сряда президентът Доналд Тръмп написа в Туитър, че е "инструктирал Военноморските сили да унищожават всички ирански малко военни кораби, които тормозят нашите кораби в морето".

От своя страна генерал-майор Хосен Салами от иранския Революционен гвардейски корпус заяви, че Техеран е готов да се насочи към американските кораби в региона, ако те "застрашат сигурността на Иран".

В отговор на тази заплаха Тръмп заяви, че страната му следи ходовете на Техеран "много отблизо".

Надеждите, че страните производителки от формата "ОПЕК +" ще започнат да изпълняват договорено от тях допълнително съкращаване на добивите с общо 9,7 млн. барела на ден още преди 1-ви май, също допринасят за поскъпването на черното злато.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна